ГоловнаСвіт

Путін порівняв тіло Леніна з мощами святих

"Комуністична ідеологія - дуже близька до християнства, насправді".

Путін порівняв тіло Леніна з мощами святих
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін порівняв ставлення комуністів до Володимира Леніна з пошануванням святих у християнстві, а комуністичну ідеологію - з християнством.

Про це він сказав у фільмі журналіста Андрія Кондрашова "Валаам", пише Новая газета.

"Комуністична ідеологія - дуже близька до християнства, насправді. Свобода, братерство, рівність, справедливість - це ж усе закладено у Священному писанні, це все там є. А кодекс будівників комунізму? Це сублімація, це примітивний витяг з Біблії, нічого там нового не придумали. Леніна поклали в мавзолей - чим це відрізняється від мощей святих для православних, та просто для християн? Мені кажуть: "Ні, у християнському світі немає такої традиції". Як же немає? На Афон їдьте, подивіться, там мощі святі є, та й тут теж святі мощі Сергія і Германа. Тобто по суті нічого нового тодішня влада не придумала, вона просто пристосувала під свою ідеологію те, що людство вже давно винайшло", - сказав президент РФ.

Путін додав, що жителів країни весь час супроводжувала віра.

"Віра зміцнювалася, коли країні нашій, народу було особливо важко, були зовсім жорсткі богоборчі роки, коли знищували священиків, руйнували храми. Але водночас же створювали нову релігію", - сказав російський президент.

Уперше про необхідність винести тіло Леніна з Мавзолею і поховати заговорили 1991 року після розпаду Радянського Союзу. Володимир Путін на самому початку свого першого президентського терміну (2001 року) заявив, що вважає обговорення питання про перепоховання тіла Леніна передчасним. Він пояснив, що покоління громадян, які тривалий час жили в період правління КПРС подумають, що "поклонялися помилковим цінностям і життя було прожите марно".

Питання поховання тіла Леніна знову стало активно обговорюватися 2017 року - в соту річницю Жовтневої революції. У квітні ряд депутатів внесли до Держдуми законопроект про перепоховання тіла Леніна. У пояснювальній записці йшлося про те, що "саме по собі тіло Леніна не є ні символом епохи, ні символом об'єднання нації".       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram