ГоловнаСвіт

Колишній інформатор WikiLeaks Челсі Меннінг зібралася балотуватися в Сенат США

Вона спробує скласти конкуренцію Бену Кардін у Меріленді.

Колишній інформатор WikiLeaks Челсі Меннінг зібралася балотуватися в Сенат США
Фото: twitter.com/xychelsea

Челсі Меннінг, яка раніше служила в армії США і була засуджена до 35 років позбавлення волі за передачу WikiLeaks секретної інформації, подала документи для балотування в Сенат від рідного штату Меріленд. Про це пише Washington Post.

Суперником Меннінг буде демократ Бен Кардін, який провів у Сенаті два терміни і сподівається переобратися знову в листопаді 2018 року. Його вважають фаворитом виборів.

Бредлі Меннінг - так звали Челсі до зміни статі - був заарештований у травні 2010 року. Він передав WikiLeaks близько 700 тис. секретних документів щодо військових операцій США в Іраку й Афганістані. Найвідомішим витоком став 39-хвилинний відеозапис убивства американськими військовими мирних іракців.

У серпні 2013 року Меннінга засудили до 35 років в'язниці. Під час процесу стало відомо, що Меннінг страждає розладом гендерної ідентичності. Через кілька років ув'язнення Меннінгу дозволили здійснити трансгендерний перехід.

У січні 2017 року  президент США Барак Обама, який ішов у відставку, вирішив пом'якшити вирок Меннінгу, завдяки чому вона вийшла на волю в травні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram