ГоловнаСвіт

За "брудні діри" від Трампа вимагають вибачень 54 африканські країни

"Брудними дірами" президент США назвав деякі країни Африки вчора під час наради в Білому домі.

За "брудні діри" від Трампа вимагають вибачень 54 африканські країни
Фото: EPA/UPG

Представники 54 африканських країн зажадали від президента США Дональда Трампа вибачитися за слова про вихідців з "брудних дір” і взяти їх назад. Ми "надзвичайно вражені обурливими, расистськими і ксенофобськими зауваженнями президента Сполучених Штатів", йдеться в заяві представників місії Африканського союзу в США, поширеній в суботу, 13 січня, у Вашингтоні, повідомляє “Немецкая волна”.

Представники Африки також висловили занепокоєння з приводу тривалої і наростаючої тенденції американського уряду до образ на адресу людей африканського походження і всього африканського континенту.

Образливі висловлювання прозвучали з вуст президента США під час закритої частини переговорів щодо міграційного законодавства за участю конгресменів. Ціла низка американських ЗМІ процитували висловлювання Трампа: "Навіщо нам всі ці люди з Африки? Ці країни - брудні діри. Нам потрібно більше людей з Норвегії".

Расистськими назвала погляди Трампа і його суперник з президентських виборів, колишній Держсекретар США Гілларі Клінтон. Вона нагадала, що слова президента пролунали в день восьмої річниці землетрусу на Гаїті. "Річниця руйнівного землетрусу, який стався вісім років тому - це день пам'яті про трагедію, день, коли ми повинні віддати данину поваги стійкому народу Гаїті і запевнити про готовність Америки надавати допомогу сусідам. Замість цього ми стикаємося з неосвіченими, расистськими поглядами Трампа, які спрямовані проти всіх, хто виглядає не так, як він", - написала Клінтон в сервісі мікроблогів Twitter.

Білий дім не спростував ці повідомлення. Сам же Трамп пізніше написав у своєму Twitter, що вимовлені ним вирази були жорсткими, але це були не ті слова, які йому приписують. Він також заявив про те, що у нього прекрасні стосунки з гаїтянами, і звинуватив демократів у спотворенні його висловлювань.

Нагадаємо, раніше посол США в Панамі вирішив звільнитися після слів Трампа про мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram