ГоловнаСвіт

Трамп востаннє продовжив замороження санкцій проти Ірану

На доопрацювання умов ядерної угоди з Іраном президент США дав 120 днів.

Трамп востаннє продовжив замороження санкцій проти Ірану
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати прийняли рішення продовжити замороження санкцій, введених проти Ірану через реалізацію ним атомної програми, ще на 120 днів. Про це йдеться в повідомленні з Білого дому в п'ятницю, 12 січня, повідомляє Немецкая волна.

Це означає, що США не виходять з міжнародної угоди, укладеної в 2015 році з Іраном п'ятьма країнами, що володіють в Радбезі ООН правом вето, і Німеччиною.

Раніше президент США Дональд Трамп заявляв, що Тегеран не дотримується Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) з врегулювання іранської ядерної проблеми. Він назвав атомну угоду з Іраном "однією з найгірших і найбільш односторонніх трансакцій, здійснених коли-небудь Сполученими Штатами".

Кожні 120 днів Трамп повинен підтверджувати дотримання Тегераном умов СВПД. Раніше він відмовлявся це зробити, але 12 січня все ж підписав відповідний документ, заявивши, як повідомляє агентство AFP, що робить це востаннє.

Того ж дня міністерство фінансів США заявило про розширення санкцій стосовно Ірану за фінансування міжнародного тероризму і порушення прав людини. Влада США внесла до списку санкцій ще 14 фізичних та юридичних осіб з Ірану. Серед них опинився і голова судової системи країни - аятолла Садік Ларіджані.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана. Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араці. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть бути повернуті, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

16 січня 2016 року Євросоюз і США, а також всі країни і організації, що брали участь в переговорах щодо ядерної програми, заявили про зняття всіх фінансових і торгових обмежень з Ірану.

У жовтні Трамп відмовився підтвердити, що Іран виконує умови ядерної угоди. Президент США дав Конгресу 60 днів для прийняття рішення про відновлення економічних санкцій проти Ірану, які були скасовані в період правління Барака Обами. Термін для прийняття рішення закінчився 12 грудня. Тоді Конгрес дав Трампу можливість до середини січня вирішити, чи хоче він продовжити скасовувати енергетичні санкції проти Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram