ГоловнаСвіт

У Македонії албанська стала другою державною мовою

Етнічні албанці становлять чверть двохмільйонного населення Македонії.

У Македонії албанська стала другою державною мовою
Парламент Македонии
Фото: Wikipedia

Парламент Республіки Македонія прийняв закон "Про використання мов", який визначає албанську мову як другу офіційну.

Про це повідомляє македонське агентство МІА

Закон підтримали 69 з 120 депутатів парламенту. Документ розширює офіційне використання албанської мови у всій країні. Це повинно полегшити взаємодію етнічної албанської меншини з державними установами. Етнічні албанці становлять чверть двохмільйонного населення країни.

Попередній закон, який був прийнятий в результаті мирної угоди 2001 року про припинення збройного конфлікту між етнічними албанцями і урядовими силами, передбачав офіційне використання албанської мови тільки в районах, де албанська меншина становила понад 20% населення.

Опозиційна партія VMRO-DPMNE виступила проти закону, заявивши, що він є "неконституційним і дискримінаційним щодо македонської мови та інших мов, якими розмовляють жителі країни". Опозиційні депутати не були присутні під час голосування.

Закон ще має підписати президент країни Георге Іванов і поки що невідомо, чи зробить він це. Видання Kurir зазначає, що Іванов в новорічному зверненні згадав цей закон, заявивши, що через короткотермінові політичні моменти ставляться під сумнів довгострокові інтереси Республіки Македонія і македонського народу.

Нагадаємо, що в кінці жовтня КС Молдови схвалив зміну державної мови на румунську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram