ГоловнаСвіт

Британія відхилила запит Еквадору про надання дипстатусу Ассанжу

Дипломатичний статус дозволив би засновнику WikiLeaks покинути Великобританію.

Британія відхилила запит Еквадору про надання дипстатусу Ассанжу
Джулиан Ассанж
Фото: EPA/UPG

МЗС Великобританії відхилило запит уряду Еквадору про надання дипломатичного статусу засновникові WikiLeaks Джуліану Ассанжу.

Про це повідомляє The Guardian. "Уряд Еквадору нещодавно попросив дипломатичний статус для пана Ассанжа тут, у Великобританії. Великобританія не задовольнила цього прохання, і ми не ведемо переговорів з Еквадором із цього питання. Еквадор знає, що шлях вирішення цієї проблеми полягає в тому, щоб Джуліан Ассанж покинув посольство, щоб постати перед судом", - заявив прес-секретар британського МЗС.

У разі надання дипломатичного статусу Ассанж міг би отримати певну недоторканність і зміг би і вийти з посольства Еквадору, і виїхати з Великобританії, не ризикуючи бути заарештованим за порушення колишніх умов звільнення під заставу.

Раніше повідомляли, що напередодні Ассанж отримав посвідчення особи Еквадору - країни, в посольстві якої в Лондоні він проживає.

Джуліан Ассанж - австралійський журналіст, який 2006 року створив портал WikiLeaks. На сайті публікують секретні і викривальні документи і матеріали. Ассанж з 2012 року перебуває в посольстві Еквадору в Лондоні. Так він намагався уникнути екстрадиції у Швецію, де його звинувачують у скоєнні зґвалтування. Ассанж побоювався, що Стокгольм відправить його в США, де йому може загрожувати страта через публікацію секретної інформації.

Нагадаємо, що у травні 2017 року Швеція зняла звинувачення з Ассанжа і скасувала ордер на його арешт, проте в поліції Великобританії повідомили, що заарештують Ассанжа, якщо той залишить будівлю посольства Еквадору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram