ГоловнаСвіт

У Туреччині заарештували "ключового" підозрюваного в убивстві російського посла

Новому фігуранту справи оголосили звинувачення в співучасті у вбивстві.

У Туреччині заарештували "ключового" підозрюваного в убивстві російського посла
Убийство Карлова
Фото: EPA/UPG

У Туреччині затримали і відправили під арешт "ключового" підозрюваного у справі про вбивство російського посла Андрія Карлова в грудні 2016 року.

Про це повідомляє Daily Sabah.

Згідно з цією інформацією, затриманий був пов'язаний з рухом проповідника Фетхуллаха Ґюлена, якого в Туреччині звинувачують у спробі державного перевороту, здійсненого в липні 2016 року.

Про підозрюваного відомі тільки його ініціали - В.К.А. і те, що він був пов'язаний з рухом Ґюлена, як і вбивця Карлова, турецький поліцейський Мевлют Мерт Алтинташ. Його застрелили на місці після того, як він пострілами вбив російського посла. Новому фігуранту справи висунули звинувачення у співучасті в убивстві.

Як вказує Daily Sabah, заарештований зіграв "ключову роль" у вбивстві Карлова. Він використовував популярний серед терористів месенджер ByLock і після спроби держперевороту був звільнений з роботи в "державному секторі". Його ім'я і вік не уточнюють.

За інформацією деяких турецьких видань, убивцю Карлова також звільнили зі служби в поліції після спроби перевороту. Проте за іншими даними, у день убивства Алтинташ узяв відгул за станом здоров'я. Лікар, який підписав документ, на допиті повідомив, що Алтинташ мав діарею.

Убивство російського посла в Туреччині Андрія Карлова сталося 19 грудня 2016 року. Дипломат того дня виступав на відкритті фотовиставки в Центрі сучасного мистецтва в Анкарі. Алтинташ потрапив на виставку за допомогою поліцейського посвідчення і кілька разів вистрілив в посла. Карлов помер на місці, а Алтинташа згодом застрелили бійці турецького спецназу, які прибули після початку стрілянини. Після того, як Алтинташ вистрілив у Карлова, він вигукував слова про Алеппо і Сирію.

Нагадаємо, що ще в жовтні 2017 року влада Туреччини заявила про зв'язки організаторів убивства посла РФ з Ґюленом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram