ГоловнаСвіт

ФБР попереджатиме американські компанії і громадськість про російське втручання

Парламентські вибори в США пройдуть у цьому році.

ФБР попереджатиме американські компанії і громадськість про російське втручання
Штаб-квартира ФБР

Федеральне бюро розслідувань (ФБР) США попереджатиме компанії і громадськість у США про спроби Росії та інших країн використовувати дезінформацію і соціальні мережі для втручання в майбутні вибори.

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на високопоставлених співрозмовників у правоохоронних органах США.

Відзначають, що таку роботу вестиме підрозділ ФБР, що відстежує іноземний вплив на політику в США. Про створення цієї структури повідомляли наприкінці 2017 року, проте раніше не було відомо, чим саме вона займатиметься, відзначає агентство.

Голова нового підрозділу Джефрі Трікол заявив, що мета його роботи - "пролити світло" на спроби втручання. При цьому рішення про те, що робити з отриманою інформацією, компанії і громадськість повинні будуть приймати самостійно. "Ми тут - не для того, щоб бути поліцією думок", - сказав Трікол.

Поки не зрозуміло, як саме новий відділ ФБР боротиметься з імовірним втручанням у парламентські вибори в США, які пройдуть цього року, проте підхід спецслужби "контрастує з тим, як бюро поставилося до російського втручання у вибори 2016 року", пише Bloomberg. Тоді ФБР зберігало мовчання впродовж передвиборної кампанії і виступило із заявою з приводу дій Москви лише за місяць до виборів.

У січні 2017 року - через два місяці після голосування - американські спецслужби опублікували доповідь, в якій повідомляли про спроби Росії повпливати на вибори з метою допомогти Дональду Трампу здобути перемогу над Гілларі Клінтон. Сам Трамп заяви про зв'язки з Росією спростовує. В рамках розслідування, яке проводить Конгрес США, покази дали представники великих американських соціальних мереж, включаючи Facebook і Twitter. Facebook, зокрема, повідомив, що виявив пов'язані з Росією акаунти, власники яких намагалися вплинути на виборців у США. Соціальна мережа заявила про намір запобігти подібним діям у майбутньому.

Як повідомляли раніше сьогодні, Трамп заявив, що його допит у спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідує версію про змову його оточення з Росією, "малоймовірний".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram