ГоловнаСвіт

Туск дорікнув уряду Польщі у меркантильному ставленні до Євросоюзу

Президент Європейської Ради виключив референдум про вихід країни з ЄС.

Туск дорікнув уряду Польщі у меркантильному ставленні до Євросоюзу
Фото: EPA/UPG

Президент Європейської Ради Дональд Туск дорікнув націонал-консерваторам з польської урядової партії "Право і Справедливість" у меркантильному ставленні до Європейського Союзу, передає DW.

"Для партії "Право і Справедливість" перевага від перебування в ЄС зводиться до платіжного балансу за повного нехтування іншими перевагами, такими, як загальний ринок, правопорядок, гарантії безпеки та інше", - сказав Туск в інтерв'ю польському тижневику Tygodnik Powszechny, що було опубліковане в середу, 10 січня.

Він зазначив, що членство в ЄС у розумінні лідерів ПіС має для Польщі сенс тільки поки вона є нетто-одержувачем грошей. Але щойно вона стане нетто-платником, то, на думку Туска, уряд цілком може ініціювати референдум щодо виходу країни з ЄС.

На цей момент Польща отримує більше від ЄС, ніж платить.

У 2016 році, наприклад, на сім мільярдів євро, що робить країну найбільшим нетто-одержувачем коштів в ЄС.

Туск також зазначив, що багато рішень уряду Польщі відповідають "інтересам і очікуванням" Москви. Збіг позицій спостерігається, зокрема, у ставленні до ліберальної демократії, неурядових організацій, сексуальних меншин, у питаннях незалежності судів і ЗМІ.

Президент Європейської Ради висловив сум через те, що Брюссель минулого місяця змушений був почати дисциплінарну процедуру проти Польщі, в результаті якої вона може бути позбавлена права голосу в ЄС. Однак у Брюсселі досі існує "величезне сподівання", що незважаючи на все Польща залишиться в ЄС, додав він.

Єврокомісія і влада Польщі перебувають у конфлікті з початку 2016 року. Тоді вперше в історії ЄС Брюссель запустив процес перевірки відповідності країни-члена принципам верховенства права, дотримання яких є умовою членства. Підставою для перевірки стала реформа Конституційного суду у Польщі - в той час єдиного верховного органу влади, непідконтрольного націонал-консервативній партії "Право і Справедливість".

Минулого року уряд Польщі також виступив проти переобрання Дональда Туска президентом Європейської Ради. Раніше на посаді прем'єр-міністра Польщі він представляв конкурентів ПіС - партію "Громадянська платформа".

Наприкінці грудня минулого року Єврокомісія почала процедуру запровадження санкцій щодо Польщі через судову реформу. Однак польський уряд аргументує, що хоче зламати структуру влади, яка залишилася ще з комуністичних часів. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, який очолив уряд країни з 11 грудня 2017 року, виступив на захист судової реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram