ГоловнаСвіт

Моравецький: десятки тисяч трудових мігрантів з України - це типові біженці з Донбасу

Усього в Польщі є понад мільйон українських трудових мігрантів.

Моравецький: десятки тисяч трудових мігрантів з України - це типові біженці з Донбасу
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий
Фото: EPA/UPG

У Польщі процедура надання політичного притулку є досить жорсткою, і небагато людей отримали статус біженця в цій країні. Однак у Польщі є понад мільйон українських трудових мігрантів, з яких кілька десятків тисяч - це біженці з територій, охоплених війною.

Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький після зустрічі з президентом Євроради Жан-Клодом Юнкером у Брюсселі, передає "Укрінформ".

"Я представив нашу позицію трохи в іншому світлі. І дійсно, наші процедури надання притулку є досить жорсткими, оскільки на пальцях однієї руки в переносному сенсі можна порахувати осіб, які отримали такий статус. Однак ми показали тисячі прохань про надання притулку, поданих у Польщі", - сказав Моравецький.

Він також зазначив, що свого часу Польща прийняла тисячі біженців з Чечні, які втікали звідти від двох воєн, а тепер має справу з наслідками російсько-української війни.

"Я говорив також про проблеми російсько-української війни, яка призвела до того, що маємо понад мільйон осіб з України, які загалом є трудовими мігрантами. Однак якщо дуже серйозно вивчити статистичні дані, то принаймні кілька або кілька десятків тисяч - це особи з територій, охоплених війною, без даху над головою, типові біженці з території Східної України", - підкреслив Моравецький.

Він також додав, що Польща не змінює своєї позиції в питанні біженців і не прийматиме в себе мігрантів з півдня.

Моравецький і Юнкер домовилися продовжити дискусію, щоб це "дало результат до кінця лютого".

Нагадаємо, Моравецький пояснив відмову країни приймати біженців із Північної Африки і Близького Сходу тим, що Польща "приймає тисячі біженців з України". Пізніше керівник консульського відділення посольства України в Польщі Світлана Щур пояснила, що у 2017 році з проханням до польської влади про надання міжнародного захисту звернулися 625 українців, а мови про десятки тисяч біженців у Польщі немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram