ГоловнаСвіт

У Туреччині зростає число прихильників членства країни в ЄС, - опитування

Більшість турків сумніваються, що Туреччина стане членом ЄС у короткостроковій перспективі.

У Туреччині зростає число прихильників членства країни в ЄС, - опитування
Фото: EPA/UPG

Переважна більшість громадян Туреччини підтримує членство країни в Євросоюзі, хоча мало хто вірить у вступ у ЄС у короткостроковій перспективі.

Про це свідчать дані опитування, проведеного на замовлення Фонду економічного розвитку (IKV), повідомляє Hurriyet Daily News

Опитування показало зростаючу тенденцію в підтримку членства в ЄС серед громадян Туреччини, 78,9% з яких заявили, що вони підтримують членство Туреччини в ЄС. Цей показник зріс з 75,5% у 2016 році і 61,8% в 2015 році.

"Незважаючи на всі негативні події між Туреччиною і ЄС у 2017 році, це співвідношення дуже важливе", - сказав голова IKV Айхан Зейтіноглу на прес-конференції під час представлення доповіді.

"Такий високий рівень підтримки - це послання нашому уряду. Він показує національну волю до прийняття необхідних реформ для нового процесу зближення з ЄС", - додав він.

"Це також попередження для ЄС. Це свідчить, що політика виключення Туреччини безперспективна і не має здорового глузду, а також показує, що було б неетично і стратегічно помилково відштовхувати країну з 80-мільйонним населенням, більшість якого підтримує членство в ЄС", - зазначив Зейтіноглу.

Разом з тим лише 31,2% респондентів заявили, що вважають, що Туреччина стане членом ЄС у короткостроковій перспективі. 62% опитаних заявили, що їх упевненість у тому, що Туреччина стане членом ЄС, в останні роки ослабла.

Опитування відбувається на тлі повідомлень про зближення між Анкарою і іншими європейськими столицями після того, як упродовж 2017 року відносини суттєво погіршилися. Зокрема, міністри закордонних справ Німеччини і Туреччини 6 січня домовилися зробити все для поліпшення відносин, які погіршилися на тлі репресій Анкари після спроби перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram