ГоловнаСвіт

Міноборони РФ відмовиться від Windows на користь російської операційної системи

У Росії Linux називають "вітчизняною операційною системою".

Міноборони РФ відмовиться від Windows на користь російської операційної системи
Фото: ru-an.infо

Міноборони Росії перестане використовувати операційну систему Windows і перейде на вітчизняну Astra Linux.

Про це РБК повідомив Дмитро Донський - директор з розвитку компанії "РусБІТех", яка розробляла нову систему.

"Міноборони прийняло рішення, що Linux є саме тією системою, на яку можна покластися. У реєстрі Мінкомзв'язку зараз близько 60 вітчизняних операційних систем, вибір припав на Linux", - розповів він.

За його словами, Збройні сили Росії використовують Astra Linux з 2010 року. Після навчань "Кавказ-2016" операційну систему було визнано ефективною для вирішення завдань російських військових.

Донський зазначив, що в ЗС РФ поставлено більш ніж 50 тис. ліцензій Astra Linux. Її застосовують в експлуатації різних зразків озброєння і військової техніки, частинах і з'єднаннях, а також у військових академіях і училищах російського Міноборони. При цьому більшість держустанов працюють на Windows, яка, за словами Донського, небезпечна.

Раніше про переведення службових комп'ютерів Міноборони на Astra Linux повідомляли "Известия" з посиланням на джерела у відомстві. Видання зазначає, що за впровадження операційної системи відповідатимуть два управління відомства - зв'язку і розвитку інформаційних технологій.

У комплект Astra Linux входить офісний додаток LibreOffice, система електронного документообігу "Пергамент", а також з системою сумісні система обліку "1С", антивіруси Касперського і Dr. Web.

Як повідомляли в жовтні 2017 року, Росія до 2022 року має намір створити операційну систему для "інтернету речей".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram