ГоловнаСвіт

Через Україну між Путіним і главою РПЦ намітилися розбіжності, Carnegie Center Carnegie Center

Ходять чутки, що в Кремлі мріють замінити патріарха Кирила на духівника Путіна Тихона Шевкунова.

Через Україну між Путіним і главою РПЦ намітилися розбіжності, Carnegie Center Carnegie Center
Фото: EPA/UPG

Між президентом РФ Володимиром Путіним і главою Російської православної церкви Кирилом після початку бойових дій на сході України намітилися розбіжності.

Про це пише дослідник Московського центру Carnegie Андрій Перцев, передає Голос Америки.

"Давно відомо, що стосунки президента і патріарха стали напруженими після початку української кризи та конфлікту на Донбасі", - зазначає дослідник.

За його словами, для Путіна підтримка Церкви, яка могла критикувати владу в Україні, була б значним пропагандистським інструментом і повинна була підтримати російську державу.

"Для патріарха ж і РПЦ були важливими хороші відносини з українською владою - на території України функціонує Українська православна церква Московського патріархату", - зазначає дослідник.

Путін хотів би бачити ще більше критики стосовно України з боку Російської православної церкви. Виступаючи на Архієрейському соборі РПЦ у грудні, Путін відзначав роль Церкви як охоронця "стабільності та єдності держави.

Водночас, патріарх Кирило не готовий до цього, вважає Перцев. У відповідь на виступ Путіна глава РПЦ розкритикував вплив держави на Церкву.

"Через втручання держави не існувало прямого діалогу Церкви з суспільством", - підкреслив Кирило, наводячи як приклад ситуацію у дореволюційній Росії.

У Росії зараз ходять чутки, що в Кремлі мріють замінити норовливого патріарха на людину з більш державними поглядами. Наприклад, єпископа Тихона (Шевкунова), якого багато хто вважає духівником Путіна", - зазначає дослідник, однак, сумніваючись у правдивості таких чуток.

Аналітик очікує подальшого загострення суперечностей між президентом Росії і РПЦ.

"Програмна промова президента перед архієреями напередодні президентської кампанії тільки загострить суперечності... Промова президента свідчить, що в Кремлі не бачать ситуацію в суспільстві загалом і в РПЦ зокрема у викривленому світлі", - наголошується в статті.

Нагадаємо, на засіданні Архієрейського собору митрополит Київський і всієї України Онуфрій попросив підкреслити особливий статус Української православної церкви Московського патріархату в статуті РПЦ. Пропозицію митрополита Онуфрія ухвалили одноголосно. Архієрейський собор у Москві окремо прописав у статуті Руської православної церкви, що центр управління УПЦ Московського патріархату розташований у Києві. Насправді РПЦ обмежила самостійність УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram