ГоловнаСвіт

Конституційний суд Молдови призупинив повноваження президента Додона

Обов'язки президента тимчасово переходять до голови парламенту чи прем'єра.

Конституційний суд Молдови призупинив повноваження президента Додона
Игорь Додон во время визита в Москву
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Молдови тимчасово припинив повноваження президента країни Ігоря Додона.

Суд ухвалив таке рішення за запитом групи депутатів від владної коаліції, передає "Интерфакс".

Рішення обумовлено тим, що минулого тижня Додон повторно відхилив запропоновані прем'єр-міністром кандидатури п'яти міністрів і двох віце-прем'єрів. Згідно із законодавством, президент має право відхиляти кандидатури тільки раз.

Конституційний суд ухвалив, що обов'язки президента тимчасово переходять до голови парламенту чи прем'єра. Найближчими днями один із них підпише укази про призначення нових членів уряду.

Нагадаємо, наприкінці грудня депутати від владної коаліції звернулися в КС із запитом, в якому просили "констатувати обставини, за яких необхідне тимчасове виконання обов'язків президента головою парламенту або прем'єр-міністром".

Депутати обґрунтували свою заяву тим, що Додон повторно відхилив пропозицію прем'єра Павла Філіпа про призначення сімох членів уряду замість міністрів, звільнених із посад тиждень перед тим.

За пропозицією Філіпа Додон звільнив від займаних посад шістьох із дев'яти міністрів уряду. У той самий час Додон відхилив запропоновані Філіпом кандидатури членів уряду - п'яти міністрів і двох віце-прем'єрів. Він заявив, що за жодних умов не підпише указів про призначення. Напередодні Нового року Додон повторно відхилив запропоновані кандидатури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram