ГоловнаСвіт

Італія очолила ОБСЄ і пообіцяла підтримку Мінським угодами

Італія спробує відродити "дух Гельсінкі".

Італія очолила ОБСЄ і пообіцяла підтримку Мінським угодами

З 1 січня Італія перебрала на себе головування в Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Як повідомляють на сайті організації, діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Італії Анжеліно Альфано 11 січня представить пріоритети італійського головування в організації на засіданні Постійної ради у Відні.

Однак уже зараз відомо, що Італія продовжить зусилля на імплементацію Мінських угод. "Криза в Україні і навколо неї поставила під сумнів самі принципи, на яких ОБСЄ заснована. Італія продовжить підтримувати зусилля ОБСЄ з метою мирного врегулювання конфлікту і наполегливо закликає сторони повністю виконати Мінські угоди", - заявив голова МЗС Італії.

Крім того, буде продовжено "женевський формат" переговорів щодо Грузії, переговори у форматі "5+2" щодо Придністров'я і роботу Мінської групи щодо Нагірного Карабаху.

Альфано підкреслив, що ключовим пріоритетом Італії на час головування в ОБСЄ у 2018 році стане "зміцнення багатовекторного підходу як інструменту, який відновить «дух Гельсінкі» і подальше зміцнення миру, безпеки, стабільності і співпраці".

1 серпня 1975 року у столиці Фінляндії Гельсінкі голови 35 держав (країн НАТО, країн - учасниць Варшавського договору, нейтральних і позаблокових держав) підписали гельсінкський Заключний акт, зобов'язавшись вести взаємовигідний діалог. Вони керувалися прагненням подолати розкол між Сходом і Заходом, просунутися від простої "розрядки" до сьогодення "зближення". Підписання Гельсінського заключного акта не поклало кінець холодній війні, але ознаменувало, завдяки духу відкритості та співпраці, революційний поворот до її закінчення.

Нагадаємо, що 2017 року головування в ОБСЄ було в Австрії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram