ГоловнаСвіт

Макрон запровадив податкову реформу у Франції

Критики назвали законодавчу ініціативу президента "подарунком для багатих".

Макрон запровадив податкову реформу у Франції
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон у суботу, 30 грудня, підписав три нові закони, виконавши свої передвиборні обіцянки, пов'язані з проведенням податкової реформи в країні. За його словами, ці нововведення сприяють припливу інвестицій і є черговим каменем на шляху до "перебудови" Франції, передає Німецька хвиля.

Критики з лівих назвали законодавчу ініціативу президента "подарунком для багатих". Так, з 2018 року в країні скасовується податок на майно, тоді як незмінним залишається податок на нерухомість. Знижується також корпоративний податок, загалом оподаткування стає більш універсальним і не залежить від суми загального доходу громадянина. Водночас, зросте розмір мінімальної пенсії, а фіксований прибутковий податок знизиться.

Французький бюджет 2018 року також ще передбачає межу дефіциту, встановлену Європейським Союзом. Уперше французам вдалося домогтися цього показника 2017 року.

Того самого дня Макрон підписав закон, який передбачає відмову від видобутку викопних енергоносіїв у довгостроковій перспективі, щоб привести законодавство у відповідність до Паризької угоди по клімату. Наприклад, у майбутньому більше не видаватимуться ліцензії на георозвідки з метою видобутку нафти, газу та вугілля на всій території Франції. Чинні ліцензії не будуть продовжуватися після 2040 року.

Еммануель Макрон був обраний президентом Франції у травні й відтоді вже провів низку реформ, зокрема - суперечливу трудову реформу, покликану знизити високий рівень безробіття в країні. Французький лідер також виступив з численними пропозиціями щодо зміцнення й розвитку Євросоюзу.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram