ГоловнаСвіт

Маргарет Тетчер відмовилася летіти в літаку з пандою, вважаючи це поганим знаком

Екс-прем'єр Британії була впевнена, що панди не приносять удачі політикам.

Маргарет Тетчер відмовилася летіти в літаку з пандою, вважаючи це поганим знаком
Фото: EPA/UPG

Колишня прем'єр-міністр Великобританії Маргарет Тетчер, вирушаючи до Вашингтона 1981 року, відмовилася летіти в одному літаку з гігантською пандою, що жила в лондонському зоопарку.

Про це стало відомо з недавно опублікованих документів британського Національного архіву, передає Бі-бі-сі.

У 1981 році панду Чіа Чіа треба було перевезти в США, і оскільки Маргарет Тетчер саме збиралася з візитом до Вашингтона, президент Лондонського зоологічного товариства лорд Зукерман запропонував підсадити панду в надзвуковий "Конкорд" прем'єр-міністра.

Однак Тетчер заявила, що панди не приносять удачі політикам.

"Я не візьму із собою панду. Панди і політики - це недобрий знак!" - написала Тетчер у службовій записці.

Фото: bbc.com
У британському Національному архіві, розташованому в лондонському районі К'ю, зберігається понад 11 млн офіційних документів, багато з яких надійшли туди з урядових міністерств і департаментів. Зазвичай доступ до них відкривається через 30 років.

Нагадаємо, влітку Китай подарував Німеччині двох маленьких панд - Мен Мен і Цзяо Цін. Такий милий подарунок з боку Китаю насправді є політичною стратегією під назвою "ПропаПанда-шоу" (PropaPanda-Show). Тварин дарують тільки тим країнам, з якими Китай уже має тісні дружні стосунки. Для цього навіть придумали спеціальний термін "дипломатія панд".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram