ГоловнаСвіт

ФБР розслідує зв'язок з РФ кіпрського банку, звинуваченого у відмиванні грошей

Банк назвали "найважливішим підприємством з відмивання грошей".

ФБР розслідує зв'язок з РФ кіпрського банку, звинуваченого у відмиванні грошей
Фото: EPA/UPG

Федеральне бюро розслідувань США в листопаді звернулося до влади Кіпру з проханням надати інформацію про ліквідований банк FBME, який, як підозрюють, використовували "багаті росіяни з політичними зв'язками".

Про це повідомила британська газета The Guardian із посиланням на власні джерела.

Запит ФБР із приводу FBME було направлено в зв'язку з розслідуванням спецпрокурора з питань Росії Роберта Мюллера, який займається ймовірними зв'язками Кремля і Дональда Трампа під час президентських виборів у США.

За словами іншого джерела, розслідування пов'язане з екс-головою передвиборного штабу Трампа Полом Манафортом. Раніше в жовтні його звинуватили у відмиванні грошей. Офіційний представник FBME, своєю чергою, заявив, що Манафорт ніколи не був клієнтом банку.

У 2014 році Центральний банк Кіпру підготував внутрішній звіт, який виявився в розпорядженні The Guardian. У ньому йшлося про те, що серед клієнтів FBME було кілька російських громадян, які займали "політично важливі" позиції. Крім того, близько половини всіх клієнтів банку були росіянами, включаючи "наближеного до президента Путіна Володимира Смирнова", а також "члена путінської політичної партії" Олександра Шишкіна.

Головний офіс банку FBME, раніше відомого як Federal Bank of the Middle East, розташовувався в Танзанії, проте 90 відсотків операцій установи проводилося через філію на Кіпрі. У 2014 році Мінфін США оприлюднив доповідь, в якій банк називався "найважливішим підприємством з відмивання грошей". FBME звинувачували, крім іншого, у фінансуванні тероризму та підтримці міжнародної організованої злочинності. Після цього Центробанк Кіпру відкликав у FBME ліцензію, а в 2017 році банк було ліквідовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram