ГоловнаСвіт

Російські академіки звинуватили голову ФСБ у виправданні сталінських репресій

"Що це - напуття новому президенту? Ностальгія за старими часами чи пропаганда нової доктрини?"

Російські академіки звинуватили голову ФСБ у виправданні сталінських репресій
Фото: EPA/UPG

Група російських вчених виступила зі зверненням після інтерв'ю директора ФСБ Росії Олександра Бортнікова, яке напередодні Дня працівника органів безпеки було опубліковане "Російською газетою".

Відкритий лист академіків і членів-кореспондентів РАН опублікувала газета "Коммерсант".У ньому вчені нагадують, що в 1930-40-х роках в тюрмах і таборах опинилися мільйони людей, а цілі народи зазнали переселення з місць історичного проживання.

"Мабуть, вперше після XX з'їзду КПРС (1956 рік) одна з вищих посадових осіб нашої держави виправдовує масові репресії 1930-40-х років, що супроводжувалися несправедливими вироками, тортурами і стратами сотень тисяч ні в чому не винних наших співгромадян", - йдеться в зверненні.

На початку інтерв'ю, приуроченого до сторіччя Всеросійської надзвичайної комісії, голова ФСБ попередив, що хоче "розставити необхідні акценти і відповісти на деякі спірні питання", щоб "об'єктивно оцінювати минуле".

Відповідаючи на питання про репресії, Бортніков заговорив про долю самих чекістів. Зокрема, він заявив, що більш як 20 тисяч співробітників органів держбезпеки самі стали жертвами репресій.

У відкритому зверненні вчені нагадали, що перед війною в СРСР була розгромлена армія, в 1937-1938 роках було репресовано майже дві третини вищого командного складу РККА. Втрати серед вищого командного складу за весь час Великої Вітчизняної війни були істотно меншими.

"Мільйони радянських людей опинилися в тюрмах і таборах, багато хто з них не повернувся, цілі народи зазнали переселення з місць історичного проживання. Нам незрозуміла мета розлогого інтерв'ю гр. Бортнікова. Що це - напуття новому президенту? Ностальгія за старими часами чи пропаганда нової доктрини?", - йдеться в зверненні.

Вчені протестують проти "ревізії уявлень про нелюдську і антинародну сутність репресій" і закликають "всіх розсудливих людей, які не бажають своїм дітям пережити жахи 1930-х років, приєднатися до нашого протесту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram