ГоловнаСвіт

У Москві відкриють 16 пам'ятників патріархам РПЦ, включаючи Кирила

Проект пам'ятників патріархам РПЦ реалізують із благословення патріарха Кирила.

У Москві відкриють 16 пам'ятників патріархам РПЦ, включаючи Кирила
Патриарх Кирилл
Фото: inforesist.org

До кінця 2019 року біля храму Христа Спасителя в центрі Москви з'являться пам'ятники патріархам Російської православної церкви (РПЦ), у тому числі і нинішньому предстоятелю РПЦ патріарху Кирилу.

Про це повідомляють "Известия" з посиланням на відповідне розпорядження мера Москви Сергія Собяніна. Цю інформацію РБК підтвердив скульптор Салават Щербаков.

Як випливає з розпорядження мера, встановлення пам'ятників профінансує виробник тротуарної плитки ВАТ "Московський комбінат будівельних матеріалів" (МКСМ), він же впорядкує прилеглу територію.

Три пам'ятники з майбутньої галереї - патріархам Йову, Гермогену і Тихону - офіційно відкрили 30 листопада. Це бронзові статуї заввишки близько двох метрів без урахування постаменту. На постаментах розміщено дошки з уривками з життєписів патріархів.

Автор уже встановлених і майбутніх пам'ятників - скульптор Салават Щербаков. Він повідомив "Известиям", що вже зробив у глині моделі всіх решти 13 пам'ятників. "Це робиться до сторіччя відновлення патріархії. Патріархів у Росії всього було 16. [Ми встановлюємо] радше не пам'ятники, а портретні фігури", - сказав Щербаков РБК. Він додав, що висота фігур з постаментом складе чотири метри, без - 2,3 метра.

Навесні 2016 року питання про галерею пам'ятників обговорювали в Мосміськдумі. Тоді "Коммерсантъ" писав, що патріарх Кирило схилявся до встановлення скульптур не на повний зріст, а бюстів. Прес-секретар Московського патріархату Олександр Волков підтверджував, що церква підтримала проект, але не збиралася контролювати його художнє втілення.

"Тут важливо розуміти, що це не особисте прославляння патріарха Кирила, а цілісна концепція, і що важливо для відвідувачів експозиції - там будуть описані їх ролі в історії нашої країни і в історії російської церкви. Це важливо для повчання", - сказав Волков радіостанції "Говорит Москва".

Голова експертної ради з церковного мистецтва, архітектури і реставрації РПЦ протоієрей Леонід Калінін повідомив "Известиям", що проект реалізують із благословення патріарха Кирила.

Нагадаємо, в листопаді патріарх Кирило закликав "усіх людей, які люблять Росію", об'єднатися перед кінцем світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram