ГоловнаСвіт

Ходорковський відкрив новий сайт замість заблокованого "Відкрита Росія"

За останні 9 днів сайт "Відкритої Росії" через блокування був змушений поміняти більш ніж 20 дзеркал.

Ходорковський відкрив новий сайт замість заблокованого "Відкрита Росія"
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

Редакція сайту "Відкрита Росія", заблокованого на вимогу Генпрокуратури РФ, розпочала роботу над новим інформаційним проектом "МБХ медіа", що належить особисто Михайлу Ходорковському.

Про це сам Ходорковський оголосив у зверненні на "МБХ медіа"

"З глибокою скорботою повідомляю про те, що колектив редакції сайту "Відкрита Росія" приступає до роботи над новим проектом - "МБХ медіа". Це новий мережевий ресурс, що належить мені особисто. Таке рішення ми прийняли, оскільки за новим "законом" судовий спір про скасування блокування сайту може тривати майже рік, а переходити до інших форм інформаційного протистояння я буду в разі вичерпання всіх можливих методів, передбачених "їхніми" законами", - йдеться в зверненні Ходорковського.

За словами головного редактора "Відкритої Росії" Вероніки Куцилло, за останні дев'ять днів сайт руху через блокування Роскомнагляду був змушений поміняти більш ніж 20 дзеркал. "І хоча читачі виявилися дуже відданими, зрозуміло, що довго так жити не можна. Тому на зло Роскомнагляду та Генпрокуратурі ми запустили новий сайт", - сказала Куцилло.

11 грудня Роскомнагляд вніс у реєстр заборонених ресурсів сайт "Відкритої Росії" й інших проектів, пов'язаних із засновником руху Михайлом Ходорковським. Це було зроблено на підставі закону "Про інформацію", що дозволяє блокувати сайти "небажаних" організацій або із закликами до масових заворушень і екстремізму. У "Відкритій Росії" відкинули зв'язок з організаціями, визнаними небажаними, й оголосили про намір оскаржити блокування сайтів у суді.

Крім блокування сайту, Роскомнагляд звертався до керівництва найбільших соціальних мереж з вимогою видалити там акаунти "Відкритої Росії". Однак 21 грудня голова відомства Олександр Жаров уточнив, що тепер Роскомнагляд вимагає від соцмереж лише видалити протиправну інформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram