ГоловнаСвіт

Трюдо запідозрили в порушенні етики через відпочинок на Багамах

Канадський прем'єр пообіцяв більше не допускати порушень.

Трюдо запідозрили в порушенні етики через відпочинок на Багамах
Джастин Трюдо
Фото: wemontreal.com

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо порушив норми етики, провівши відпустку на приватному острові, яким володіє духовний лідер мусульманської громади ісмаїлітів-нізаритів Ага-Хан.

Про це йдеться

в доповіді комісара з питань конфлікту інтересів та етики Канади.

Трюдо разом зі своєю сім'єю з 26 грудня 2016 року по 4 січня 2017 року відпочивав на острові Белс Кей, Багами. Там він відпочивав і в грудні 2014 року, а його сім'я була на острові в березні 2016 року.

У повідомленні наголошено, що Ага-Хан дружив з батьком Трюдо в 1960-х. Однак у прем'єр-міністра не було з ним особистих відносин з 1983 по 2013 рік.

Фонд Ага-Хана є в Канаді зареєстрованим лобістом. Протягом останніх кількох років він отримував кошти від федерального уряду - і від ліберальних, і від консервативних партій.

Комісар вважає, що Трюдо порушив чотири положення федерального етичного кодексу, в тому числі заборону приймати будь-які подарунки або будь-які послуги від людей, які не є друзями або родичами. Крім того, Трюдо і його дружина літали на некомерційних літаках, зафрахтованих Ага-Ханом, і на його приватному вертольоті. Це порушує 12 положення федерального етичного кодексу, зазначено в доповіді.

При цьому прем'єр-міністр не порушив правил обговорення державних і партійних справ з приватними особами, тому його не буде покарано.

Трюдо написав у Twitter, що вважає Ага-Хана близьким другом сім'ї, тому не розповідав деталей своєї поїздки. Він додав, що надалі врахує зауваження з доповіді і буде обережнішим.

Нагадаємо, в січні цього року

щодо Трюдо почали перевірку після його поїздки на Багами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram