ГоловнаСвіт

У Каталонії стартували дострокові парламентські вибори

Очікують, що явка буде рекордно високою і становитиме понад 80%.

У Каталонії стартували дострокові парламентські вибори
Очередь на участок в Каталонии
Фото: EPA/UPG

У Каталонії сьогодні проходять дострокові вибори в регіональний парламент, оголошені після відсторонення уряду на чолі з Карлесом Пучдемоном і розпуску депутатів.

Про це повідомляє La Vanguardia

Виборчі дільниці в 947 муніципалітетах Каталонії будуть відкриті з 09:00 до 20:00. На виборах мають право голосу 5,5 млн громадян, очікують, що явка буде рекордно високою і становитиме понад 80%.

Міністерство внутрішніх справ Іспанії посилило заходи безпеки в день виборів. На вулицях міст перебуватимуть 12 тис. співробітників поліції і ще 3000 Цивільної гвардії. Крім того, МВС готове залучити ще 2000 співробітників, якщо буде потрібне їхнє втручання.

Каталонці голосуватимуть на регіональних виборах сьогодні вже втретє за останні п'ять років із метою врегулювання кризи з урядом Мадрида після проведення незаконного референдуму про незалежність.

Уряд Іспанії оголосив про розпуск парламенту Каталонії 27 жовтня після того, як той проголосив незалежність автономії.

Результати останніх соціологічних опитувань свідчать, що жодна зі сторін, імовірно, не зможе отримати абсолютної більшості. Перемогу прогнозують партії відстороненого голови уряду Карла Пучдемона - ERC може отримати від 29 до 35 місць у 135-місному парламенті. Загалом три сепаратистські партії можуть отримати 63-69 місць, тоді як для більшості необхідно 68.

Пучдемон і колишні міністри його уряду перебувають у Брюсселі. Він заявив, що повернеться в Іспанію, якщо переможе на дострокових виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram