ГоловнаСвіт

У Польщі встановлять пам'ятник жертвам Волинської трагедії з дитиною на вилах

Частиною монумента стане паркан з насадженими на нього головами.

У польському Торуні планують установити 15-метрову скульптурну композицію, присвячену жертвам Волинської трагедії. Вона складається з орла з хрестом усередині, в центрі якого - проштрикнута вилами дитина. Також частиною монумента стане паркан з насадженими на нього головами. Про це пише видання Onet.pl.

Фото: wiadomosci.onet.pl

Фото: wiadomosci.onet.pl

Фото: wiadomosci.onet.pl

Експерти, опитані журналістом, шоковані цим пам'ятником.

"У такій «символічній» і жорстокій подачі жертв трагедії я не бачу жодної поваги до них. І тут не йдеться про те, що не варто відкрито і чесно говорити про волинський злочин. Просто не можна використовувати жорстокі, повні ненависті культурні символи", - заявила директор програми "Відкрита Європа" у фонді імені Стефана Баторія Катажина Пелчинська-Наленч.

Експерт Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджей Шептицький і собі попередив, що пам'ятник може спровокувати негативну реакцію з боку України.

"Ми вимагаємо від українців відновити ексгумацію на території України, зокрема польських жертв на Волині. У зв'язку із цим виникає питання, чи поліпшить ситуацію цей пам'ятник? Я припускаю, що ні. Так склалося, що в міжнародних відносинах на кожну акцію є реакція", - сказав він.

Торунь - місто-побратим українського Луцька, центру Волині.

Нагадаємо, що тиждень тому президент Польщі приїжджав в Україну, в тому числі щоб зняти напруження у двосторонніх українсько-польських відносинах.

Збройні конфлікти між поляками і українцями почалися під час Другої світової війни і тривали до 1947 року. Історики, надто польські, окремо виділяють 1943 рік і події на Волині, відомі як Волинська різанина (в Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися в інших регіонах. Точна кількість загиблих у цих конфліктах невідома досі, але жертви обчислюються десятками тисяч. Більшість загиблих були поляками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram