ГоловнаСвіт

Єврокомісія визнала ризик серйозного порушення норм верховенства права в Польщі

Польщі загрожують санкції.

Єврокомісія визнала ризик серйозного порушення норм верховенства права в Польщі
Фото: EPA/UPG

Єврокомісія прийшла до висновку, що прийнятий у Польщі скандальний закон про загальні суди підриває незалежність польських суддів, у зв'язку з чим було вирішено застосувати статтю 7 договору про ЄС, в якій йдеться про серйозні загрози верховенству права.

Відповідний документ розміщено на сайті Єврокомісії..

Тож Польща може втратити право голосу в ЄС.

Окрім того, ЄС вирішив скерувати цей закон у Європейський суд.

У зв'язку із цим у Єврокомісії пропонують Польщі підтримувати конструктивний діалог для вирішення цієї ситуації.

Також Єврокомісія рекомендувала Польщі вирішити ситуацію протягом трьох місяців, після чого проінформувати Комісію про здійснені кроки.

Нагадаємо, Сенат Польщі в п'ятницю, 15 грудня, ухвалив остаточну редакцію законів про Верховний суд і Національну судову раду, проект яких запропонував президент Анджей Дуда. Тиждень перед тим ці законопроекти прийняв Сейм країни.

Раніше Дуда наклав вето на прийняті парламентом закони про Національну судову раду і про Верховний суд, які викликали різку критику опозиції та масові акції протесту. Після цього він подав альтернативні версії цих законопроектів.

Відповідно до прийнятих парламентом поправок президента, проект закону про Верховний суд передбачає введення можливості вносити у Верховний суд скарги на будь-яке судове рішення суду будь-якого рівня. У Верховному суді створять нові підрозділи - палату надзвичайного контролю і публічних справ і дисциплінарну палату.

Змінюється також система виходу на пенсію суддів Верховного суду. Вік їх виходу на пенсію пропонується встановити на рівні 65 років з можливістю звернення на ім'я президента про продовження повноважень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram