ГоловнаСвіт

Естонія планує запустити власну криптовалюту

Глава ЄЦБ розкритикував створення есткойна.

Естонія планує запустити власну криптовалюту
Фото: Toomas Huik/postimees.ee

Естонія планує запустити власну віртуальну валюту "estcoin" (есткойн) і розглядає три різних моделі її впровадження та використання.

Про це повідомив у своєму блозі керуючий директор естонської програми e-residency Каспар Кор'юс.

"Ми продовжуємо роботу над есткойном, незважаючи на критику, але завдяки критиці ми краще зрозуміли, як діяти далі. Всі три моделі есткойна є життєздатними і можуть бути впроваджені, навіть незважаючи на застереження Європейського центрального банку", - написав Кор'юс.

Як нагадує видання EUobserver, ідея створення есткойна вперше прозвучала в серпні 2016 року. Це повинен бути так званий криптотокен, який би використовував технологію блокчейна, яка також використовується для біткойнів.

Створення есткойна розкритикував, зокрема, глава ЄЦБ Маріо Драгі, який у вересні зазначив, що "жодна держава-член не може ввести власну валюту".

Естонія є частиною єврозони, і їй дозволено мати тільки євро як законну валюту.

Кор'юс зазначив, що Естонія "ніколи не буде впроваджувати альтернативну євро грошову одиницю", однак сказав, що одним із трьох можливих шляхів є використання есткойна для е-резидентів з прив'язкою до євро.

"Наші е-резиденти є громадянами зі всього світу, і здатність вести бізнес у глобальному масштабі з більшою легкістю є одним з основних чинників росту програми", - написав він.

"Есткойни в межах співтовариства е-резидентів могли б полегшити цей ціновий обмін у глобальному масштабі, одночасно заохочуючи до більшої ділової активності між е-резидентами та естонцями", - додав він.

Інші два варіанти використання криптовалюти - "громада есткойнів" і "особисті есткойни".

Перший - це спосіб винагороди волонтерів, які допоможуть покращити програму електронної резиденції в Естонії, а другий - есткойни, прив'язані до цифрової ідентичності людини. Вони могли б, наприклад, використовуватися для оплати державних послуг або штрафів.

Естонія першою у світі створила програму e-residency у 2014 році. Вона пропонує міжнаціональну цифрову ідентифікацію, що дає можливість підприємцям з усього світу відкривати і вести бізнес незалежно від місця перебування.

На сьогодні програма нараховує понад 27 тис. е-резидентів, серед яких, зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram