ГоловнаСвіт

Башар Асад звинуватив Францію у фінансуванні тероризму

Макрон заявив, що Асад буде покараний за свої злочини.

Башар Асад звинуватив Францію у фінансуванні тероризму
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Президент Сирії Башар Асад звинуватив Францію в підтримці кровопролиття в його країні і заявив, що саме тому Париж не має права говорити про мирне врегулювання сирійського конфлікту.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Франція ініціювала підтримку тероризму, а їхні руки просякнуті сирійською кров'ю з перших днів [конфлікту], і ми не бачимо, щоб вони фундаментально змінили свою позицію, - заявив Асад. - Ті, хто підтримує тероризм, не мають права говорити про мир".

Раніше, 15 грудня, Франція заявила, що уряд Асада нічого не робить для того, щоб досягти мирної угоди після майже семи років війни. Крім того, французи звинуватили сирійський режим у скоєнні масових злочинів у регіоні Східна Гута, де майже 400 тис. осіб перебувають в облозі урядових сил.

Як зазначає Рейтер, після приходу до влади президента Франції Еммануеля Макрона, позиція країни до вирішення сирійського конфлікту змінилася на більш прагматичну. Тепер французи не вважають, що відставка Асада є обов'язковою умовою для переговорів.

Макрон заявив у понеділок, що буде наполягати на мирних переговорах за участю всіх сторін, включаючи Асада. Він також пообіцяв "ініціативи" на початку наступного року. При цьому він не уточнив, чи будуть пропозиції Франції якось пов'язані з мирними переговорами, які ведуться за посередництва ООН, а також наполіг на тому, що Асаду доведеться постати перед правосуддям за свої злочини.

Голова МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан, виступаючи у Вашингтоні після зустрічі з можновладними американськими чиновниками, заявив, що Франція не має наміру "вчитися в людини, яка звільнила тисячі ісламістських бойовиків з в'язниці, щоб розпалити полум'я громадянської війни і яка покладається на Росію й Іран, щоб залишатися при владі".

За шість років війни в Сирії загинули понад 400 тисяч осіб, мільйони змушені були покинути свої домівки, що призвело до найскладнішої міграційної кризи в Європі з часів Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram