ГоловнаСвіт

Україна підтримала резолюцію ООН щодо Єрусалима, ветовану США

Володимир Єльченко пояснив мотиви голосування.

Україна підтримала резолюцію ООН щодо Єрусалима, ветовану США
Фото: пресс-служба президента

Сполучені Штати в понеділок ветували проект резолюції Ради Безпеки ООН, в якому засуджувалося рішення президента Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

"Жодна країна не буде вказувати Сполученим Штатам, де ми можемо розміщувати наше посольство", - зазначила посол США в ООН Ніккі Хейлі після того, як вона оголосила про накладення вето, передає "Голос Америки".

За прийняття відповідної резолюції проголосували інші 14 держав - членів Ради Безпеки, в тому числі Україна як непостійний член РБ ООН, обраний на 2016-2017 роки.

США були єдиною державою - членом організації, який виступив проти цього документа.

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в коментарі "Укрінформу" зазначив, що остаточний статус Єрусалима слід вирішити виключно шляхом переговорів відповідно до резолюцій Ради Безпеки ООН.

"Україна послідовно виступає за необхідність дотримання норм міжнародного права. Для нас це особливо важливо в контексті протидії агресії Росії, яка зухвало нехтує принципами Статуту ООН", - підкреслив Єльченко.

Він додав, що українська сторона висловилася на підтримку проекту резолюції також через те, що документ виключає силове захоплення територій.

"Це положення має ключове значення для України в контексті тимчасової окупації Росією Криму та ОРДЛО і зусиль з деокупації", - зазначив постпред.

Глава української місії при ООН також повідомив, що Україна підтримує принцип співіснування двох незалежних держав - Ізраїлю та Палестини, для якого немає альтернативи.

"Для досягнення цієї мети ми щоразу підкреслюємо, що сторони повинні відновити конструктивний мирний діалог без попередніх умов", - повідомив Єльченко.

У зв'язку із цим він зазначив, що, "з огляду на делікатність питання Єрусалима, сторони також повинні уникати насильства і проявляти стриманість".

Резолюція була розроблена Єгиптом. У ній, зокрема, висловлено "глибокий жаль щодо недавніх рішень, які стосуються статусу Єрусалима". Ні Сполучені Штати, ні президент США Дональд Трамп, який оголосив 6 грудня про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю, в цьому документі не згадані.

Крім іншого, в документі, як зазначає Reuters, також вказувалося, що "будь-які рішення і дії, які передбачають зміну характеру, статусу або демографічного складу Єрусалима, юридично нечинні і повинні бути скасовані відповідно до резолюцій Ради Безпеки".

Арабські країни, як зауважує ABC News, заздалегідь знали, що Сполучені Штати накладуть вето на цю резолюцію, але вони домагалися голосування, щоб продемонструвати, що країни по всьому світу, в тому числі багато американських союзників (наприклад, Великобританія, Франція і Японія), виступають проти рішення Трампа щодо Єрусалима.

Про офіційне визнання США за Єрусалимом статусу столиці Ізраїлю Дональд Трамп заявив 6 грудня усупереч протестам палестинців. Туди ж Вашингтон вирішив перенести своє посольство. Рішення Трампа зустріли протестами по всьому світу. Мітинги, зокрема, відбулися в столиці Ємену Сані, Кабулі, індійському місті Шрінагар, Бейруті та інших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram