ГоловнаСвіт

Ситуація у світі не така погана, як перед Другою світовою, - голова військового комітету НАТО

Начальник військового комітету НАТО закликав РФ "припинити вирішувати справи силою".

Ситуація у світі не така погана, як перед Другою світовою, - голова військового комітету НАТО
Фото: www.denik.cz\

Начальник військового комітету НАТО генерал Петр Павел вважає, що, незважаючи на нинішнє тривожне становище у світі, ситуація не така критична, щоб говорити про наближення світового конфлікту.

Про це він заявив в інтерв'ю естонській газеті "Постімеес", передає "Інтерфакс-Україна".

"Незважаючи на серйозні загрози і низку конфліктів, з якими ми зараз стоїмо чоло в чоло, ситуація не така погана, як перед Другою світовою війною", - сказав Павел.

Говорячи про події в Грузії 2008 року, анексію Криму Росією, війну на Донбасі і навчання "Захід-2017", Павел зазначив, що однією з головних проблем у відносинах між Альянсом і РФ є відсутність довіри.

"Я все-таки вірю в поліпшення ситуації. Що для цього потрібно? Росія повинна діяти відповідно до міжнародних вимог і припинити вирішувати справи силою. Це дозволить нам відновити частину довіри, втраченої з роками", - сказав голова військового комітету.

Він пропонує спільно вирішувати такі спільні проблеми, як боротьба з екстремізмом, тероризмом, незаконною міграцією.

"Це певною мірою відповідає інтересам і НАТО, і Росії - вирішення цих проблем відповідає й інтересам держав, у яких можуть бути погляди, зовсім інші, ніж у нас... Шляхом зближення можна розвивати довіру, взаєморозуміння і потенційно навіть партнерські відносини. На цій підставі можна будувати стабільне міжнародне середовище", - вважає Павел.

Генерал також закликав Росію до взаємної прозорості, декларування проведення військових навчань згідно з Віденським документом, стандартних процедур і запрошення спостерігачів на ці навчання.

"Ми могли б обговорювати плани навчань на майбутній рік, особливо тих, стосовно яких та чи інша сторона може мати своє занепокоєння... Ми могли б доносити ці занепокоєння і переводити їх на політичний рівень", - зазначає Павел.

Нагадаємо, Павел назвав спільні військові навчання Росії і Білорусі "Захід-2017", які пройшли з 14 по 20 вересня, схожими на підготовку до великої війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram