ГоловнаСвіт

Президентом Чилі вдруге обрано мільярдера Себастьяна Піньєру

Політик обіцяв диверсифікувати економіку країни.

Президентом Чилі вдруге обрано мільярдера Себастьяна Піньєру
Себастьян Пиньера
Фото: EPA/UPG

Екс-президент Чилі, мільярдер Себастьян Піньєра здобув перемогу в другому турі президентських виборів у країні.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За підсумками підрахунку 99,62% бюлетенів Піньєра отримав 54,57% голосів, а його опонент Алехандро Гільєр - 45,43%. Гільєр - колишній телеведучий - балотувався від коаліції лівоцентристів. Він визнав свою поразку і привітав суперника. У першому турі Піньєра отримав 36,64% голосів, а Гільєр - 22,7%.

Піньєра, який був президентом Чилі з 2010-го по 2014 рік, під час своєї передвиборної кампанії обіцяв скоротити бюджетний дефіцит. 68-річний політик пропонував знизити податки на бізнес, а також запустити програму оновлення інфраструктури та створення робочих місць вартістю в $14 млрд. Окрім цього, він заявляв про плани диверсифікувати економіку країни, що залежить від експорту міді, і використовувати альтернативні джерела енергії.

Як зазначає Рейтер, результати президентських виборів у Чилі стали найбільшою поразкою лівоцентристської коаліції з моменту закінчення диктатури Аугусто Піночета. В цей момент Чилі очолює Мішель Бачелет, яка підтримувала на виборах Гільєра. Агентство відзначає, що перемога Піньєри підкреслює "правий поворот у Південній Америці, з огляду на підйом консервативних лідерів у Перу, Аргентині та Бразилії".

Інавгурація нового президента запланована на 11 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram