ГоловнаСвіт

Патріарх Грузії закликав емігрантів повернутися на батьківщину для поліпшення демографічної ситуації

Число громадян Грузії, що проживають за кордоном, до початку 2017 року становило близько 1,5 млн чоловік.

Патріарх Грузії закликав емігрантів повернутися на батьківщину для поліпшення демографічної ситуації
Патриарх Грузии Илия II
Фото: pravoslavie.ru

Католикос-патріарх усієї Грузії Ілля II закликав усіх грузинів, які мешкають за кордоном повернутися на батьківщину, передає Інтерфакс-Україна.

"Мої дорогі духовні діти, які живуть за кордоном, сердечно вітаю вас. Якось, грузин, котрий проживає за кордоном, сказав мені: "Я люблю тебе так, як люблю Грузію". Я хочу повторити ці слова... Я люблю вас так, як люблю Грузію. Ми чекаємо вас на батьківщині, ви дуже дорогі нам, ви наш духовний, національний скарб", - заявив Ілля II, звертаючись до грузинських емігрантів у Патріархії в рамках демографічного форуму, який відбувається в країні.

У заході, на якому були присутні представники парламенту, уряду та громадських організацій, за допомогою відеозв'язку брали також участь представники грузинської діаспори з різних країн Європи.

За словами настоятеля Грузинської церкви, складна демографічна ситуація в країні є проблемою всіх грузинів, і для її врегулювання проводяться певні заходи.

"Однак, потрібно ще більше практичних кроків як з боку влади, так і громадськості, щоб побороти демографічну проблему", - сказав Ілля II.

При цьому він наголосив, що "всі мають працювати для того, щоб знайти для цього дієві кроки".

Точної статистики про грузинів, які проживають за кордоном, та народжених там співвітчизників немає, але існують демографічні розрахунки про громадян репродуктивного віку, які виїхали з Грузії. Згідно з цими розрахунками, за останні 25 років за кордоном народилися як мінімум 200 тисяч грузинів.

За оцінками громадської організації "Фонду демографічного відродження", число громадян Грузії, які мешкають за кордоном, до початку 2017 року становило близько 1,5 млн чоловік.

За даними Національної служби статистики, на 1 січня 2017 року чисельність населення Грузії становила 3 млн 718,2 тис. чоловік. Згідно з прогнозом Фонду ООН у сфері народонаселення (UNFPA), чисельність населення Грузії до 2050 року може наблизитися до показника 2 млн 985 тис. чоловік.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram