ГоловнаСвіт

Екс-міністра економіки Росії засудили до восьми років в'язниці

Улюкаєва підставили Сечін і ФСБ.

Екс-міністра економіки Росії засудили до восьми років в'язниці
Алексей Улюкаев во время суда
Фото: rbc.ru

Замоскворецький суд Москви засудив колишнього міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва до восьми років колонії суворого режиму.

Таке рішення винесла суддя Лариса Семенова, пише РБК.

Улюкаєва також засудили до штрафу в однократному розмірі хабара.

Держобвинуваченню вдалося довести вину Улюкаєва в отриманні хабара в розмірі $2 млн від голови "Роснефти" Ігоря Сечіна, визнала суддя. Раніше прокурор Борис Непорожний зажадав для Улюкаєва 10 років колонії суворого режиму і штраф у п'ятикратному розмірі хабара - 500 млн руб.

Перед оголошенням покарання суддя також заявила, що ознак підбурювання або "будь-яких провокаційних дій" у поведінці Сечіна і оперативників "не вбачається". На оголошення вироку Семеновій знадобилося більш ніж дві години.

Суд не погодився з доводами захисту про "штучне створення співробітниками ФСБ картини злочину" і про те, що Улюкаєв на момент отримання сумки з грошима не цілком розумів, що відбувається, заявила Семенова. Ознак провокації або помилкового доносу в діях Сечіна суд також не знайшов.

Головним свідком на процесі повинен був бути Сечін, проте він кілька разів не з'явився на засідання за повісткою. Суддя вирішила не оголошувати його письмові свідчення. В основу обвинувального вироку лягли свідчення генерала ФСБ Олега Феоктистова, який курирував оперативну розробку Улюкаєва й особисто був присутній в офісі "Роснефти" 14 листопада 2016 року, в день передачі мічених грошей міністру.

Улюкаєва затримали в ніч на 15 листопада 2016 року після отримання сумки з $2 млн від голови "Роснефти" Ігоря Сечіна в офісі компанії на Софійській набережній. За версією звинувачення, Улюкаєв, який займав тоді пост голови Мінекономрозвитку, вимагав хабар як подяку за схвалення угоди з купівлі "Роснефтью" частки компанії "Башнефть", що належить державі (50,8%).

Улюкаєв своєї провини не визнав і в своєму останньому слові заявив, що винен тільки в тому, що "занадто часто йшов на компроміси", коли "крутився в бюрократичному хороводі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram