ГоловнаСвіт

У США скасували гарантії мережевого нейтралітету

Інтернет-провайдери більше не зобов'язані забезпечувати однакову швидкість доступу до всіх сайтів.

У США скасували гарантії мережевого нейтралітету
Фото: ТЕХНО bigmir)net

Американська Федеральна комісія зі зв'язку (FCC) 14 грудня проголосувала за припинення нагляду за дотриманням принципу мережевого нейтралітету, що зобов'язує інтернет-провайдерів забезпечувати однакову швидкість доступу до всіх сайтів.

Це рішення, зазначає BBC, дозволить американським провайдерам широкосмугового інтернет-доступу встановлювати різні розцінки для споживачів за доступ до різних сайтів і диференціювати швидкість трафіку залежно від його джерела й готовності онлайн-сервісу платити за вищу швидкість.

Засідання FCC у Вашингтоні у вівторок супроводжувалося запеклими дебатами й було перерване на 15 хвилин після того, як надійшов сигнал про евакуацію будівлі. Глава FCC Аджіт Пай стверджує, що скасування мережевого нейтралітету сприятиме інноваціям і спонукатиме інтернет-провайдерів вкладати гроші у високошвидкісний інтернет для людей, що живуть у важкодоступних районах.

Формально на голосування було винесено питання про перекваліфікацію інтернету, який тепер пропонується розглядати як інформаційний сервіс, а не телекомунікаційний. Наслідком цього рішення стане те, що відтепер FCC не зможе безпосередньо регулювати діяльність інтернет-провайдерів, вони тепер переходять під юрисдикцію Федеральної торгової комісії США (FTC).

Мережевий нейтралітет - це принцип, згідно з яким постачальник інтернет-послуг повинен надавати споживачам рівний доступ до всього законного контенту, незалежно від його джерела. Якщо порівняти мережі, які становлять основу інтернету, з автомагістраллю, то в умовах мережевого нейтралітету не буде швидких смуг руху для легкових автомобілів і повільних смуг руху для вантажівок. Автомобілісти не зможуть заплатити за доступ до смуги з вищою швидкістю. Весь контент, незалежно від розміру та змісту, має рівні умови доступу.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram