ГоловнаСвіт

Трамп подзвонив Путіну

Напередодні Держдеп випустив різку заяву з приводу Донбасу.

Трамп подзвонив Путіну
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

"Президент Дональд Трамп сьогодні розмовляв з президентом Росії Володимиром Путіним. Президент Трамп подякував президентові Путіну за визнання високих економічних показників Америки на його щорічній прес-конференції. Президенти також обговорили спільну роботу з врегулювання дуже небезпечної ситуації в Північній Кореї", - повідомляють на сайті Білого дому.

Інших деталей розмови не повідомляють.

Варто відзначити, що напередодні прес-секретар Державного департаменту США Хезер Науерт зробила спеціальну заяву про російську агресію в Україні.

У ній Держдеп висловлює стурбованість у зв'язку з обстрілами об'єктів цивільної інфраструктури на Донбасі, зокрема Донецької фільтрувальної станції та Авдіївського коксохіму.

"Фільтрувальна станція і коксохімічний завод допомагають забезпечити питну воду, електрику і центральне опалення приблизно для 345 000 осіб. Створення загрози для запасів води, а також опалення будинків посеред зими просто безсовісні. Російські сили повинні негайно піти зі своїх нових позицій, що знаходяться поряд із фільтрувальною станцією. Ми знову закликаємо Росію припинити артилерійські та ракетні обстріли районів, де проживає цивільне населення України, і дотримуватися угоди про припинення вогню, яка є частиною Мінських угод", - сказано в заяві.

Як зазначила Науерт, гуманітарна ситуація на сході України зараз у найгіршому стані за останні три роки і продовжує погіршуватися.

"Більш ніж 1 мільйон осіб на Донбасі не забезпечені продовольством, а в цьому році число жертв серед цивільного населення значно зросло. Ми закликаємо Росію негайно вжити заходів для вирішення гуманітарної кризи шляхом виведення своїх сил і згоди на надійну миротворчу місію ООН. Ми також закликаємо українців зробити більше для полегшення страждань і захисту цивільного населення і критичної інфраструктури", - відзначили в Держдепі.

США, як і раніше, прихильні забезпеченню міцного миру на сході України шляхом повного здійснення Мінських угод, зазначила Науерт.

"Однак, як сказав держсекретар у Відні минулого тижня, цитую: "Ми повинні чітко розуміти, що є джерелом цього насильства. Росія озброює, навчає, керує антиурядовими силами і воює разом з ними". Рішення про припинення насильства на сході України і встановлення більш тісних відносин з США і міжнародним співтовариством залишається за Росією", - додала Науерт.

Нагадаємо, на прес-конференції в четвер Путін заявив, що у Трампа за рік перебування при владі є серйозні економічні досягнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram