ГоловнаСвіт

ЄС запустив проект європейської співпраці в сфері оборони

За словами Дональда Туска, ця структура тільки зміцнить НАТО.

ЄС запустив проект європейської співпраці в сфері оборони
Фото: www.ednist.info

Лідери 25 країн Європейського Союзу під час саміту в Брюсселі офіційно запустили структурну співпрацю в сфері оборони і безпеки - PESCO, повідомляє Німецька хвиля.

Під час урочистої церемонії, присвяченій запуску PESCO, президент Європейської Ради Дональд Туск заявив, що більш ніж 50 років мрія про європейську оборонну спільноту не відповідала реальності.

За його словами, початок роботи постійної структурної оборонної співпраці в рамках ЄС є "поганими новинами для наших ворогів". Туск зазначив, що впродовж багатьох років головним аргументом проти PESCO був "страх, що це призведе до ослаблення НАТО".

"Але як раз навпаки - сильна європейська оборона закономірно зміцнює НАТО", - переконаний президент Європейської Ради, слова якого цитує AFP.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні, своєю чергою, заявила, що запуск PESCO став "історичним рішенням, яке перетворює ЄС на надійну структуру, яка гарантуватиме безпеку в світі".

У середині листопада 23 країни Євросоюзу заклали фундамент європейського оборонного союзу, підписавши офіційне повідомлення про розширення співпраці у військовій та оборонній сфері. Пізніше до PESCO приєдналися ще дві країни - Ірландія і Португалія. Як і раніше, не беруть участі в ній тільки Великобританія, Мальта і Данія.

Повідомлення про PESCO містить принципи, що лежать в основі співпраці, а також список із 20 зобов'язань його учасників. Серед них - регулярне збільшення оборонного бюджету "для досягнення обумовлених цілей", а також участь у спільних оборонних проектах.

Раніше проти розвитку тісної співпраці в оборонній сфері в ЄС виступала Великобританія, яка віддає пріоритет партнерству в рамках НАТО. Це перешкода відпала після рішення Лондона вийти зі складу ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram