ГоловнаСвіт

Посольство України в Анкарі об'єднало і консолідувало українську громаду Туреччини

Почали видавати гранти.

Посольство України в Анкарі об'єднало і консолідувало українську громаду Туреччини
Посол Украины в Турции Андрей Сибига
Фото: turkey.mfa.gov.ua

Посольство України в Анкарі протягом 2017 року провело об'єднання і консолідацію української громади Т Туреччини. 

Про це посол України в Туреччині Андрій Сибіга сказав на зустрічі з журналістами в Анкарі, повідомляє власний кореспондент LB.ua.

«В цьому році ми почали і завершили процес об'єднання і консолідації української громади. Ми створили 5 юридичних осередків української громади. Щоб до нас не приїжджали, умовно кажучи, 10 осіб і кожен вважав, що саме він має право виступати від української громади», - сказав Сибіга.

За даними посольства, сьогодні в Туреччині проживає близько 35 тис громадян України. Вони компактно проживають в Стамбулі, Анталії, Бурсі, Анкарі, потім в регіоні Мармаріс-Фетхіє і узбережжі Самсуна.

Дипломат наголосив, що в цьому 2017 році посольство вперше виділило для української громади більш ніж 12 грантів. «Реально держава почала підтримувати громаду. Українці окрилені», - сказав він.

Крім того, в Стамбульському університеті відкрито кафедру української мови.

Посол додав, що допомогу українській громаді в Туреччині надають також і турецькі бізнесмени, що працюють в Україні.

«На сьогодні нас об'єднує дуже активне сьогодення і не менш багатообіцяюче майбутнє», - вважає дипломат.

Що стосується історичного минулого, то Сибіга нагадав, що в наступному 2018 році відзначатиметься 100 років дипломатичної присутності України в Туреччині.

Також в Туреччині існує Османський архів, який містить близько 98 млн документальних матеріалів. «Ця османська сторінка двосторонніх відносин не досліджена. І я переконаний, що відкриття Османського архіву принесе багато несподіванок - в тому числі щодо об'єктивної історії України та українсько-турецьких відносин», - сказав Сибіга, зауваживши, що досі історію наших відносин писали «в інших країнах».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram