ГоловнаСвіт

Угоду про ЗВТ між Україною і Туреччиною можуть підписати у 2018 році

Документ погоджено на 90%.

Угоду про ЗВТ між Україною і Туреччиною можуть підписати у 2018 році

Переговори про ЗВТ між Україною і Туреччиною можуть завершитися наступного року підписанням угоди.

Такий прогноз зробив посол України в Туреччині Андрій Сибіга на зустрічі з журналістами в Анкарі, повідомляє власний кореспондент LB.ua.

"Є підстави сподіватися, що наступний рік буде вирішальним", - сказав посол, відповідаючи на запитання про ситуацію щодо ЗВТ. Він нагадав, що переговори з цього приводу тривають 7 років.

За його словами, угода готова більш ніж на 90%. Неузгодженими залишаються декілька дражливих питань, які потребують компромісного рішення по обидва боки.

Посол наголосив, що Туреччина має важливе значення для України, будучи третім зовнішньоекономічним партнером Києва (після ЄС і РФ). "Уперше за три роки в нас пішла позитивна динаміка зростання товарообігу. У цьому році станом на вересень +16%. При тому, що за останні три роки було мінус 20% щорічно", - сказав він.

Сибіга розповів, що Туреччина також входить до п'ятірки лідерів за обсягом прямих інвестицій - це близько 300 млн доларів. 

У Туреччині, своєю чергою, працює близько 600 підприємств з українським капіталом. "Нещодавно я їздив в Егейську економічну зону на відкриття прекрасного заводу, який виробляє гірниче обладнання. Ще в Анталії діє м'ясокомбінат, який відкрили громадяни України", - сказав він. "Хоча рівень торгово-економічного потенціалу ще недостатній", - додав дипломат.

Він розповів, що загальний товарообіг між країнами за попередній рік становив 4 млрд доларів.

"Стримуючим фактором (подальшого зростання, - ред) є відсутність зони вільної торгівлі. Якщо ми її створимо, то можемо сподіватися, за всіма оцінками, на подвоєння товарообігу в найближчій перспективі, упродовж 2-3 років. Тож це єдиний стримуючий фактор", - сказав Сибіга.

"На сьогодні Туреччина - це справжній стратегічний партнер, діалог з яким підкріплений практичними проектами", - сказав посол. "Не менш важливо - діалог підкріплений особистими дуже теплими відносинами наших президентів. Що дуже важливо для таких країн, як Україна і Туреччина", - додав Андрій Сибіга.

"В Україні має бути глибоке розуміння того, наскільки потужною є Туреччина і наскільки вона є ключовою в цьому регіоні. І це факт", - наголосив посол України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram