ГоловнаСвіт

За місяць у М'янмі вбили майже 7 тисяч мусульман-рохінджа, - "Лікарі без кордонів"

У MSF відзначають, що оцінена кількість смертей менша за реальну.

За місяць у М'янмі вбили майже 7 тисяч мусульман-рохінджа, - "Лікарі без кордонів"

У М'янмі лише за один місяць було вбито близько 6700 рохінджа, в тому числі понад 700 дітей віком до п'яти років.

Про це свідчать дані міжнародної організації "Лікарі без кордонів" (MSF), отримані на основі опитувань щодо смертності в низці таборів для біженців, передає DW

"Імовірно, оцінена кількість смертей менша за реальну", - зазначив медичний директор MSF Сідні Вонг.

Він наголосив, що не враховано загиблих з тих сімей, які не змогли дістатися до Бангладеш, куди були змушені тікати сотні тисяч представників мусульманської меншини.

Загалом MSF відомо про 9000 загиблих рохінджа, з них не менш ніж 6700 загинули насильницькою смертю. Причому не менш ніж 730 загиблих - діти віком до п'яти років.

MSF підрахувала, що загалом переміщено понад 608 тис. біженців - представників мусульманської меншини.

У М'янмі, де переважає буддизм, сутички буддистів і мусульман рохінджа тривають уже декілька десятиліть. Так, у червні 2012 року, після етнічних сутичок, спровокованих убивством мусульманами буддистської жінки, загинули понад 80 осіб з обох сторін. Близько 125 тис. мусульман покинули свої будинки в М'янмі, після чого представники ООН звинуватили владу М'янми в репресіях і порушенні прав людини стосовно рохінджа. Влада М'янми з пред'явленими звинуваченнями не погодилася.

Буддистська більшість країни - близько 90% населення М'янми - вважає, що мусульмани, які офіційно становлять усього 4% населення, повинні повернутися в Бангладеш, звідки вони раніше втекли. Крім того, за даними HRW, влада країни відмовляє у громадянстві мусульманам, які не можуть довести, що їхні предки жили в М'янмі до XIX століття.

Рохінджа - етнічна меншина, яка сповідує іслам і проживає на території мьянманського штату Ракхайн. За даними ООН, це одна з найбільш гноблених народностей у світі. Їм відмовлено в наданні громадянства, вони не мають доступу до медичної допомоги, обмежені в пересуванні по країні. Самі рохінджа стверджують, що зазнають переслідувань через те, що сповідують іслам, тоді як більшість населення М'янми - буддисти.

Нагадаємо, наприкінці вересня HRW звинуватила владу М'янми в злочинах проти людяності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram