ГоловнаСвіт

Пучдемон має намір повернутися в Іспанію в разі перемоги на виборах

Екс-голова Каталонії не уявляє, як зможе виконувати свої функції, якщо він отримає більшість голосів на виборах.

Пучдемон має намір повернутися в Іспанію в разі перемоги на виборах
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

Колишній голова уряду Каталонії Карлес Пучдемон повернеться в Іспанію, якщо переможе на дострокових виборах, які відбудуться 21 грудня.

Про це повідомляє Le Soir

За його словами, він "ризикне" повернутися в Іспанію, незважаючи на виданий Мадридом ордер на його арешт. "Голоси мають більше ваги, ніж наручники", - зазначив Пучдемон.

Він заявив, що не уявляє, як Мадрид може перешкодити йому виконувати функції, якщо він отримає більшість голосів на виборах.

Колишній голова Каталонії також виявив бажання приїхати на вибори, щоб мати можливість "здійснити своє право голосу", але зазначив, що в цій ситуації "не все залежить від нього".

У цей час Пучдемон і четверо колишніх міністрів його уряду перебувають у Брюсселі. Раніше він заявляв про готовність повернутися в Іспанію тільки після закриття справ.

Нагадаємо, на 21 грудня в Каталонії заплановані парламентські вибори. Після їх проведення і обрання нового парламенту припиняє дію 155-та стаття іспанської конституції, яка передбачає введення прямого правління автономним регіоном з центру в разі, якщо місцева влада не виконує своїх конституційних обов'язків і завдає шкоди державним інтересам. Стаття також дозволяє тимчасово позбавити Каталонію автономії і розпустити регіональну адміністрацію.

Вона набула чинності після того, як у Каталонії пройшов референдум про незалежність від Іспанії, за підсумками якого уряд регіону наприкінці жовтня проголосив незалежність. У відповідь Мадрид розпустив каталонський уряд і парламент і задіяв відповідну статтю.

Згідно з останніми соцопитуваннями, сепаратистські партії Каталонії можуть втратити більшість у парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram