ГоловнаСвіт

Трамп оголосив про перемогу над ІД в Іраку і Сирії

Раніше про перемогу над бойовиками заявила Росія.

Трамп оголосив про перемогу над ІД в Іраку і Сирії
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп на церемонії підписання військового бюджету в Білому домі заявив про перемогу над терористичним угрупованням "Ісламська держава" в Сирії й Іраку.

Стенограма його промови опублікована на сайті Білого дому.

"Він [бюджет] санкціонує продовження фінансування нашої кампанії знищення ІДІЛ. Як ви знаєте, ми перемогли в Сирії, ми перемогли в Іраку. Але вони поширюються в інших районах. І ми переслідуємо їх так само швидко, як вони поширюються. За останні вісім місяців ми домоглися в боротьбі з ІДІЛ більших успіхів, ніж попередня адміністрація за весь термін свого правління", - заявив Трамп.

Російський Генштаб відрапортував про звільнення території Сирії від бойовиків ІД 6 грудня. 11 грудня президент Росії Володимир Путін наказав розпочати виведення частин угруповання російських військ у Сирії назад у Росію.

Про повне звільнення Іраку від терористів ІД прем'єр-міністр країни Хайдер Аль-Абаді заявив 9 грудня 2017 року. За його словами, збройні сили країни взяли під контроль пустельні райони на заході, а також ділянку сирійсько-іракського кордону. Як вказав голова уряду, це означає закінчення війни проти бойовиків ІД, які "повністю розгромлені і відкинуті за межі Іраку". Загони ІД вторглися в Ірак 2014 року і за лічені тижні зайняли третину території країни, в тому числі великі міста Мосул і Тикрит. Під загрозою опинилася і столиця Іраку Багдад, однак у підсумку наступ бойовиків вдалося зупинити.

Протягом трьох років іракська армія за підтримки очолюваної США коаліції вела бойові дії з бойовиками. Штурм Мосула, захопленого бойовиками 2014 року, тривав кілька місяців і був завершений у липні 2017 року.

На території Сирії опозиційні Сирійські демократичні сили (СДС) за підтримки коаліції на чолі зі США в жовтні 2017 року звільнили місто Ракка, яке називали столицею ІД у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram