ГоловнаСвіт

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €99 тис. постраждалим від тортур у поліції

Суд встановив, що "тортури затриманих були навмисними, застосовувалися впродовж кількох годин і спричиняли сильні фізичні та психічні страждання".

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €99 тис. постраждалим від тортур у поліції
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію виплатити постраждалим від тортур у поліції Москви, Нижньогородської області, Марій Ел і Чувашії компенсацію на загальну суму €99 тис.

Про це йдеться в рішенні, опублікованому на сайті ЄСПЛ

Суд вважає, що Росія порушила заборону на нелюдську і таку, що принижує гідність, поведінку з людиною (стаття 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод) і право людини на свободу та особисту недоторканність (стаття 5 Конвенції).

Справа, яку розглядають у ЄСПЛ, об'єднала шість скарг громадян Росії на тортури. Суд встановив, що "тортури до затриманих застосовували навмисно, впродовж кількох годин і спричиняли сильні фізичні та психічні страждання".

Рішенням суду Росію зобов'язали виплатити €26 тис. жителю Псковської області Олександру Ксьонзу, €30 тис. жителю Марій Ел Руслану Лебедєву, €10 тис. Володимиру Корольову з Нижньогородської області, €6000 вдові загиблого Сергія Іванова Ларисі і €7000 Володимиру Колістратову - обидва прохачі проживають у Чувашії. Крім того, €20 тис. виплатять Геннадію Сергєєву з Москви.

Як випливає з матеріалів суду, Лебедєв, якому належить найбільша компенсація, в ніч на 31 березня 2007 року повертався з друзями на машині з вечірки. За ними їхала машина поліції, проте компанія зупинилася тільки тоді, коли в них закінчився бензин. До молодих людей підійшли поліцейські, вони повалили компанію на землю і почали бити. Пізніше їх доставили до ОВС, де тортури продовжилися. Після цього лікарі діагностували Лебедєву закриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку, струс головного мозку, множинні садна обличчя та гематоми, гематоми потиличної ділянки зліва, скроневих ділянок, множинні садна спини, шиї, плеча, правої бічної поверхні тулуба, забій поперекової ділянки, забій правої вушної раковини.

Ксьонз, якому ЄСПЛ призначив компенсацію в розмірі €26 тис., 17 серпня 2005 року їхав у машині. Поліцейські зупинили автомобіль і зажадали пред'явити посвідчення особи. Пасажири в машині показали паспорти, а Ксьонза, у якого не було при собі документа, доставили у відділення поліції. Там його обшукали, образили і побили, удари завдавали по обличчю і нирках.

Геннадій Сергєєв, якому присудили компенсацію в розмірі €20 тис., у травні 2008 року зайшов зі знайомим у магазин, щоб скористатися терміналом для оплати послуг зв'язку. Оскільки інформації про комісії ніде не було, Сергєєв попросив у продавця Книгу відгуків і пропозицій. Поки Сергєєв чекав на Книгу, в магазин увірвалися співробітники правоохоронних органів, вони забрали молодих людей і повезли їх у відділення поліції, повідомляє "Зона Права". В ОВС їх ображали і били. Пізніше на Сергєєва склали протокол про адміністративне правопорушення, а його приятеля відпустили. У протоколі йшлося, що п'яний Сергєєв лаявся матом, його затримали за дрібне хуліганство. Після цього у Сергєєва діагностували гострий правобічний посттравматичний перфоративний середній отит і забої.

Корольов, якому призначили €10 тис., скаржився на насильство з боку співробітника РВВС з села Дивеєве. 24 березня 2007 року поліцейський почав чіплятися до дівчини, Корольов заступився за неї, після чого його доставили у відділення поліції. Там, за його словами, поліцейський бив його армійськими берцями, пише "Зона Права".

Колістратову призначили компенсацію в розмірі €7000 після того, як йому вибили два передні зуби у відділенні поліції. Потерпілий запевняв, що поліцейський бив його обличчям об стінку. У відділенні Колістратов опинився за підозрою у водінні в нетверезому стані. У протоколі поліції сказано, що Колістратов сам "несподівано розбігся і ударився обличчям об стіну, а потім упав на спину, від удару в нього вилетіли два зуби", йдеться в матеріалах ЄСПЛ.

"Важливим пунктом у рішенні є те, що Європейський суд допустив вдову померлого в 2014 році Сергія Іванова як заявника, щоб продовжити розгляд скарги", - зазначив юрист Олексій Глухов, який представляє інтереси Лариси Іванової. Потерпілий більш ніж три роки намагався притягнути до відповідальності співробітників ДПС, які незаконно затримали і побили його в червні 2006 року. Тоді, як ідеться в матеріалах ЄСПЛ, співробітники ДПС зупинили його машину, повалили його на землю і почали штовхати.

Нагадаємо, в липні Republic повідомив про "секретну в'язницю" ФСБ для тортур.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram