ГоловнаСвіт

Amnesty International: ЄС причетний до жорстокого поводження з біженцями в Лівії

За даними правозахисників, 20 тис. осіб перебувають у переповнених центрах утримання під вартою, де їх систематично катують.

Amnesty International: ЄС причетний до жорстокого поводження з біженцями в Лівії
Архив
Фото: news-front.info

Європейські уряди причетні до жорстокого поводження, зокрема тортур, щодо десятків тисяч біженців і мігрантів, затриманих лівійською імміграційною службою, яких утримують у жахливих умовах в Лівії.

Про це йдеться в доповіді правозахисної організації Amnesty International.

"Уряди європейських країн не тільки повністю поінформовані про жорстоке поводження [з біженцями - ред.], вони активно підтримують владу Лівії в запобіганні перетину ними моря й утриманні їх у країні, вони причетні до цього", - стверджують правозахисники.

В організації зазначають, що члени ЄС, зокрема Італія, вдалися до кількох заходів, щоб закрити міграційний маршрут через Лівію і центральне Середземномор'я. Вони надають технічну підтримку лівійському департаменту боротьби з незаконною міграцією (DCIM), що управляє центрами утримання під вартою.

Крім того, європейська влада дозволяє лівійській береговій охороні перехоплювати людей у морі. Для цього вони їх тренують і надають їм обладнання, в тому числі човни. Вони також уклали угоду з місцевою владою, щоб посилити прикордонний контроль і підштовхнути їх до припинення контрабанди людей.

Amnesty International пише, що зараз близько 20 тис. осіб перебувають у переповнених центрах утримання під вартою, де їх систематично катують. Десятки мігрантів і біженців розповіли правозахисникам, що вони були свідками жорсткого поводження, примусової праці чи незаконного вбивства. За їх словами, охоронці центрів вимагають у них гроші за свободу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram