ГоловнаСвіт

ООН: влада КНДР посилила контроль за громадянами

У КНДР вчиняють злочини проти людяності, наголосили в ООН.

ООН: влада КНДР посилила контроль за громадянами
Зейд Раад аль-Хусейн
Фото: Wikipedia

Випробування ядерної зброї і запуски ракет призвели до ще більшої ізоляції Північної Кореї і посилення порушень прав людини в країні.

Про це членам Ради Безпеки заявили помічник генерального секретаря Мирослав Йенч і верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хусейн, повідомляє Центр новин ООН

"Немає ніяких ознак того, що з часу виходу доповіді Незалежної комісії з розслідування в 2014 році ситуація хоч трохи змінилася. Автори доповіді, зваживши всі факти, дійшли висновку, що в КНДР вчиняють злочини проти людяності", - зазначив Йенч.

Більше того, ситуація тільки погіршилася. За словами Верховного комісара ООН з прав людини, зростання напруженості в сфері безпеки обернулося посиленням контролю за пересуванням людей і новими утисками свободи слова та політичних прав. В ООН надходять повідомлення про трагічну долю тих, кого повернули в КНДР.

Так, Китай депортував 70 осіб, включаючи жінок і дітей, на тій підставі, що вони є "економічними мігрантами". Повернутих поміщають у табори, катують, б'ють, позбавляють їжі і піддають сексуальному насильству.

"До нашого Управління постійно надходять повідомлення про те, що люди, які перетинають кордон, мають при собі отруту - на той випадок, якщо їх затримають. Є відомості про те, що в липні ціла сім'я вчинила самогубство, коли її мали намір переправити назад у КНДР", - повідомив Зейд Раад аль-Хусейн.

Мирослав Йенч нагадав, що Пхеньян несе відповідальність за захист власних громадян від злочинів, які, відповідно до міжнародного права, вважаються найтяжчими. Водночас помічник Генерального секретаря наголосив, що в разі бездіяльності уряду ця відповідальність лягає на міжнародне співтовариство, яке має врахувати наслідки ситуації в країні для всього регіону.

Верховний комісар з прав людини також звернув увагу на тяжке соціально-економічне становище північнокорейців. Нестача продовольства частково обумовлена витратами на озброєння, а також тим, що умовою відносного благополуччя є лояльність уряду.

Зейд Раад аль-Хусейн наголосив, що допомога, яку ООН надає 13 млн найбільш нужденних жителям країни, в буквальному сенсі рятує їх від голодної смерті.

Але навіть ці заходи можуть бути зведені нанівець наслідками санкцій, пише Центр новин ООН. Як приклад головний правозахисник ООН навів контроль за міжнародними банківськими переказами, які гальмують здійснення гуманітарних операцій ООН, позбавляючи таким чином тих, хто потребує продовольства, медичної та інших видів допомоги.

Зейд Раад аль-Хусейн закликав Радбез ООН провести оцінку впливу санкцій і вжити заходів щодо мінімізації їх гуманітарних наслідків.

Нагадаємо, минулими вихідними заступник генсека ООН уперше за 7 років відвідав КНДР через "серйозну загрозу" конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram