ГоловнаСвіт

Іспанська поліція почала вилучати експонати з музею в Каталонії, сталися зіткнення

Середньовічні артефакти хочуть вивезти з Каталонії в сусідню автономію Арагон.

Іспанська поліція почала вилучати експонати з музею в Каталонії, сталися зіткнення
Архив
Фото: EPA/UPG

Іспанська поліція за наказом Мадрида почала вилучати з музею в Каталонії середньовічні артефакти, щоб вивезти їх у сусідню автономію Арагон.

Про це повідомляє ВВС

Поліцейські на прохання Мінкульту Іспанії сьогодні вранці почали операцію з вивезення 44 предметів, що зберігаються в каталонському музеї Льєйда, але походять з монастиря Санта-Марія де Сієна в Арагоні.

Біля музею зібралися місцеві мешканці, які протестували проти вивезення цінностей і намагалися цьому перешкодити. Між демонстрантами і поліцією почалися сутички.

Влада Арагону стверджує, що цінності незаконно продали черниці монастиря. Юридична суперечка з приводу цих предметів триває з 1980-х років, коли картини були придбані каталонським урядом. 2015 року суд анулював угоду про продаж. Групи, які виступають за незалежність Каталонії, закликали провести нові демонстрації перед музеєм.

Нагадаємо, на 21 грудня в Каталонії заплановані парламентські вибори. Після їх проведення і обрання нового парламенту припиняє дію 155-та стаття іспанської конституції, яка передбачає запровадження прямого правління автономним регіоном з центру в разі, якщо місцева влада не виконує своїх конституційних обов'язків і завдає шкоди державним інтересам. Стаття також дозволяє тимчасово позбавити Каталонію автономії та розпустити регіональну адміністрацію. Вона набула чинності після того, як у Каталонії відбувся референдум з питання незалежності від Іспанії, за підсумками якого уряд регіону наприкінці жовтня проголосив незалежність. У відповідь Мадрид розпустив каталонський уряд і парламент  та задіяв відповідну статтю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram