ГоловнаСвіт

Російський хакер зізнався в причетності до злому серверів Демпартії США на замовлення ФСБ

Росіянин зізнався, що здійснював атаки на "дуже серйозні військові підприємства США та інші організації".

Російський хакер зізнався в причетності до злому серверів Демпартії США на замовлення ФСБ
Фото: http://vesti.kz

Мешканець Єкатеринбурга Костянтин Козловський, якого звинувачують у зломі систем російських банків, заявив, що причетний до атаки на сервери Демократичної партії перед президентськими виборами в США

Про це на судовому засіданні в серпні заявив сам Козловський, випливає з протоколу, який росіянин виклав на своїй сторінці у Facebook.  Справжність документа підтвердили джерела The Bell.

Як розповів Козловський, він "виконував різні завдання під керівництвом співробітників ФСБ". Серед них були злом серверів Національного комітету Демократичної партії США, листування кандидата в президенти США Гілларі Клінтон, а також атаки на інші "дуже серйозні військові підприємства США та інші організації".

У листі від 1 листопада 2016 року Козловський уперше розповів, що робив зломи серверів Демократичної партії. За його словами, відповідне доручення йому дав співробітник ФСБ на ім'я Ілля. При цьому пізніше, як наголосив The Bell, хакер заявив, що Ілля - це майор ФСБ Дмитро Докучаєв.

За даними The Bell, Докучаєв, так само як і Козловський, родом із Єкатеринбурга. Докучаєв був заарештований у грудні 2016 року, Козловський міг дізнатися про це зі ЗМІ, припускає видання.

Колишнього співробітника Центру інформаційної безпеки (ЦІБ) ФСБ Дмитра Докучаєва разом із заступником керівника ЦІБ Сергієм Михайловим, керівником одного з відділів "Лабораторії Касперського" Русланом Стояновим і підприємцем Георгієм Фомченковим затримали в грудні 2016 року. Пізніше їм пред'явили звинувачення у справі про держзраду (стаття 275 КК).

За даними співрозмовників "Дождя" в ФСБ, обвинувачених підозрюють у передачі американській стороні інформації про російських хакерів, яких пізніше затримували по всьому світу. Зокрема, стверджували джерела "Дождя", завдяки інформації обвинувачених був заарештований син депутата Держдуми від ЛДПР Валерія Селезньова Роман.

"Новая газета", своєю чергою, писала, що Докучаєв - один з учасників хакерського угруповання "Шалтай-Болтай", яке стало відомим через крадіжку листування високопоставлених російських чиновників. Як повідомляло РБК, він здійснював хакерські атаки із середини 2000-х років, його знали під ніком Forb. В інтерв'ю "Ведомостям" він говорив, що вважає своїм найголовнішим досягненням злом урядового сайту США.

Костянтин Козловський проходить у справі хакерського угруповання Lurk, у якому, за версією слідства, було як мінімум 50 осіб. Передбачається, що хакери за допомогою вірусу-трояна викрали з російських банків близько 1,7 млрд рублів.

Нагадаємо, наприкінці листопада заарештований у Канаді хакер з Казахстану зізнався в роботі на ФСБ.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram