ГоловнаСвіт

У Москві естонського бізнесмена засудили до 12 років колонії за шпигунство

Засуджений вважає, що став заручником у відносинах Росії та Естонії.

У Москві естонського бізнесмена засудили до 12 років колонії за шпигунство
Фото: scsgroup-consult.com

Московський міський суд засудив підприємця з Естонії  Райво Сусі до 12 років колонії суворого режиму за шпигунство.

Про це повідомляє "Інтерфакс"

Процес тривав у закритому режимі, справа засудженого має гриф "цілком таємно".

Сусі був затриманий у Москві 10 лютого 2016 року в транзитній зоні аеропорту "Шереметьєво" на шляху з Таллінна в одну з республік Центральної Азії. Після цього Лефортовський суд Москви відправив його під арешт.

Адвокат бізнесмена Олексій Толпегін уточнив, що його підзахисному було пред'явлено звинувачення в шпигунстві у зв'язку з подіями, що відбувалися 2004-2007 років. Сам засуджений свою провину заперечує і вважає, що став заручником у відносинах Росії та Естонії. 

Як повідомила Естонська громадська телерадіомовна корпорація, компанія Райво Сусі кілька років була посередником під час продажу на Захід вироблених у Росії навчальних реактивних літаків.

"Інтерфакс", посилаючись на бізнес-реєстр Естонії, уточнює, що Сусі є співвласником фірм Laki Autos і Musket, які постачали літаки, а також Aerohooldus OU, що ремонтує повітряні машини. Фірма OU Musket є посередником у торгівлі зброєю, боєприпасами, системами управління вогнем, сухопутними, водними і повітряними засобами пересування, засобами бронезахисту.

Серед його клієнтів значилися мільйонери з російських авіаклубів, а також Англії, США та Західної Європи, пише "Інтерфакс". З 1994 року Сусі "перекинув на Захід цілу ескадрилью навчальних винищувачів, якої вистачило б для оснащення всіх ВПС Естонії".

Нагадаємо, на початку листопада в Естонії затримали підозрюваного у співпраці з ФСБ росіянина.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram