ГоловнаСвіт

У Саудівській Аравії вперше за 35 років відкриваються кінотеатри

Кінотеатри потрапили під заборону в країні на початку 80-х років під тиском ісламських фундаменталістів.

У Саудівській Аравії вперше за 35 років відкриваються кінотеатри
Фото: Макс Требухов

Влада Саудівської Аравії вирішила зняти 35-річну заборону на роботу кінотеатрів - перші кінозали відкриються в березні 2018 року.

Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Кінотеатри потрапили під заборону в країні на початку 80-х під тиском ісламських фундаменталістів. Ще в січні цього року муфтій Шейх Абдул аль-Шейх заявляв, що кінотеатри "сприяють розпусті і можуть підірвати моральні підвалини в країні".

Однак у понеділок кронпринц Мухаммед бін Салман представив план соціальних і економічних реформ у рамках концепції "Бачення-2030", згідно з яким влада послаблює тиск на багато сфер життя. Наприклад, з наступного року жінкам дозволять водити машину і відвідувати спортивні заходи.

Міністр культури та інформації Аввад бін Салех заявив, що відкриття кінотеатрів стане каталізатором для економічного зростання.

"Розвиваючи сектор культури, ми створюємо нові робочі місця і можливості для торгівлі, а також збільшуємо варіанти розваг у Королівстві", - зазначив він.

До 2030 року в Саудівській Аравії збираються відкрити понад 300 кінотеатрів - це 2 тис. кінозалів. У заяві уряду йдеться, що вони очікують отримати від кінотеатрів 24 млн доларів надходжень в економіку - плюс створення 30 тис. робочих місць.

Нагадаємо, на початку листопада Україна і Саудівська Аравія домовилися про спрощення візового режиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram