ГоловнаСвіт

На Корсиці сепаратистська коаліція отримала перемогу на виборах

За прогнозами експертів, автономісти не захочуть повної незалежності від Франції.

На Корсиці сепаратистська коаліція отримала перемогу на виборах
Фото: EPA/UPG

Коаліція націоналістів "За Корсику", яка виступає за надання регіону "справжньої автономії" від Франції і хоче цього досягти "в найближчі 10 років", здобула перемогу на виборах.

Результат коаліції націоналістів, лідером якої є голова виконавчої ради Корсики Жиль Сімеоні і спікер Асамблеї Корсики Жан-Гі Таламоні, становив 56,5%, що забезпечило їм беззастережну перемогу, передає "Укрінформ"

Друге місце зайняли праві на чолі зі своїм лідером Жан-Мартеном Мондолонем, набравши 18,29%. Третьою стала президентська партія "Республіка на марші" з результатом 12,67%. З невеликим відривом від політичної сили Еммануеля Макрона останнє місце дісталося правоцентристській партії "Республіканці" - 12,57%.

Вибори проходили до Єдиного територіального органу самоврядування - парламент острова, утвореного після територіальної реформи: злиття рад департаментів (Південної та Північної Корсики) і регіональної ради.

Незважаючи на намір коаліції "За Корсику" отримати автономію, експерти не бачать у цій ситуації аналогії з Каталонією і прогнозують, що коаліція захоче широких повноважень, але не повної незалежності. Це пояснюється тим, що Корсика - дотаційний регіон і залежить від Франції, а також тим, що сепаратисти заявляють про готовність вести діалог з владою. Разом з тим у планах переможців парламентських виборів надання корсиканській мові офіційного статусу на острові, а також введення особливого статусу для корсиканців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram