ГоловнаСвіт

Спецслужби Німеччини заявили про загрозу від ісламістів з Північного Кавказу

Їх відрізняє схильність до насильства й використання зброї.

Спецслужби Німеччини заявили про загрозу від ісламістів з Північного Кавказу
Франкфурт-на-Майне, Германия
Фото: EPA/UPG

Федеральне відомство Німеччини з охорони конституції попередило про ростучу терористичну загрозу, що виходить від вихідців з Північного Кавказу, пише "Німецька хвиля". Як заявив у неділю, 10 грудня, глава відомства Ганс-Георг Масен, їх відрізняє підвищена схильність до вияву насильства та використання зброї, а також знання бойових мистецтв.

"Радикально налаштовані мешканці Північного Кавказу брали участь у чеченській війні в себе на батьківщині, а тепер активно беруть участь у бойових діях у Сирії та Іраку", - зазначив Масен. За даними відомства, прихильники радикального ісламу з Північного Кавказу - з Чечні, Дагестану та Інгушетії - ведуть екстремістську діяльність у Німеччині, при цьому організованих структур всередині країни вони не мають. Їх число у ФРН не перевищує тисячі.

Водночас німецька спецслужба констатує, що в Німеччині тепер проживає більше салафітів, ніж будь-коли. За словами Ганса-Георга Масена, їх число зросло до "рекордного максимуму", що свідчить "про збереження привабливості салафітскої ідеології".

За даними Федерального відомства з охорони конституції, за останні 12 місяців кількість салафітів у Німеччині збільшилася з 9 700 до 10 800 чоловік. У вересні цього року їх число становило 10 300 осіб. Як зазначив Ганс-Георг Масен, у країні також відзначається "фрагментація і приватизація" салафізму, що, на його погляд, створює додаткові складнощі для виявлення ісламістів і гарантування безпеки в країні.

Водночас глава відомства з охорони конституції зазначив, що істотно зменшилася кількість випадків вуличної місіонерської діяльності та публічного роздавання Корану. Масен пов'язав це з успішною роботою працівників державних структур. Спроби радикалізації та вербування жителів Німеччини, зазначив Масен, нині рідше відбуваються в мечетях і великих міжрегіональних салафітських громадах, і частіше - у конспіративній обстановці, насамперед - в інтернеті. Німецькі спецслужби також відзначають зростання кількості випадків вербування жінок. Здебільшого це відбувається на сайтах знайомств або в соціальних мережах, де набагато складніше вирахувати вербувальників.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram