ГоловнаСвіт

Сепаратистські партії Каталонії можуть позбутися більшості в парламенті, - опитування

Партії, які підтримують єдність Іспанії, також не набирають більшості

Сепаратистські партії Каталонії можуть позбутися більшості в парламенті, - опитування
Фото: EPA/UPG

У результаті дострокових виборів у Каталонії, запланованих на 21 грудня, партії, що виступають за незалежність регіону від Іспанії, можуть утратити більшість у парламенті.

Про це свідчать результати опитування GAD3 для газети La Vanguardia.

Очікується, що явка становитиме близько 82%.

Так, три партії, які виступають за незалежність Каталонії, разом претендують на 66-67 місць у регіональному парламенті й таким чином набирають на три процентних пункти менше, ніж на виборах 2015 року.

Водночас партії, які підтримують єдність Іспанії, також не набирають більшості. Перед ними разом з тим відкривається можливість блокування з меншими партіями, зокрема, з каталонським крилом партії Podemos.

Опитування проводилося з 4 по 7 грудня.

Нагадаємо, що раніше прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой розпустив парламент Каталонії, а також звільнив главу регіону Карлеса Пучдемона і його кабінет. Тепер регіоном керує віце-прем'єр-міністр Іспанії Сорайя Саенс де Сантамарія. Згодом на 21 грудня в Каталонії були призначені позачергові парламентські вибори. Після їх проведення та обрання нового парламенту припиняє дію 155 стаття іспанської конституції, яка передбачає запровадження прямого правління автономним регіоном з центру в разі, якщо місцева влада не виконує своїх конституційних обов'язків і завдає шкоди державним інтересам. Стаття також дозволяє тимчасово позбавити Каталонію автономії та розпустити регіональну адміністрацію.

Як повідомлялося минулого тижня, менш як чверть каталонців хочуть незалежності від Іспанії після виборів.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram